Turcia: Noul acord pentru achiziţionarea de rachete din Rusia se va încheia în curând

Sistemul rusesc antirachetă S-400
Sistemul rusesc antirachetă S-400 (Wikipedia.org)

Administraţia prezidenţială turcă a anunţat că data de achiziţie a mai multor sisteme de rachete S-400 din Rusia este doar o problemă tehnică şi că un acord va fi perfectat în curând, a informat agenţia de ştiri RIA luni.

Moscova speră să obţină un acord care să furnizeze Turciei mai multe sisteme de rachete S-400 în prima jumătate a anului viitor, a declarat luna trecută şeful exportatorului de arme rus de stat Rosoboronexport.

O asemenea evoluţie ar putea tensiona şi mai mult legăturile dintre Turcia şi Statele Unite, care a suspendat la începutul acestui an Ankara din programul F-35, în care era producător şi cumpărător, pedepsind-o pentru achiziţionarea bateriilor S-400.

„Data achiziţionării unui al doilea set de rachete S-400 este doar o problemă tehnică”, a declarat pentru RIA un oficial din domeniul securităţii şi afacerilor externe din administraţia prezidenţială turcă.

Alexander Mikheev, de la Rosoboronexport, a declarat agenţiei de ştiri RIA, pe 26 noiembrie, că Moscova şi Ankara aveau convorbiri intense pentru a parafa acorduri suplimentare de sisteme S-400, cu discuţii axate pe probleme financiare.