Macovei cere respingerea legilor anti-justiţie. "Ar fi o dovadă că parlamentarii au înţeles cerinţele Străzii"

Europarlamentarul Monica Macovei le solicită liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor, în cadrul unei scrisori deschise, să introducă de urgenţă pe ordinea de zi proiectele care aduc modificări Codului penal, Codului de procedură penală şi altor legi şi să le respingă prin vot.
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10 (Eugen Horoiu)

"Consider că aceasta ar fi o dovadă că parlamentarii au înţeles cerinţele "străzii" şi că nu pun frână şi nu blochează lupta anticorupţie. Scrisoarea adresată liderilor grupurilor parlamentare este însoţită de o sinteză a celor mai importante modificări aduse prin aceste proiecte, care slăbesc lupta anticorupţie şi afectează sistemul judiciar", a declarat joi Monica Macovei, fost ministru de Justiţie.

Vă prezentăm mai jos textul scrisorii adresată de Monica Macovei liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor - Marian Neacşu (PSD), Eugen Nicolaescu (PNL), Bogdan Ciucă (ALDE), Máté András Levente (UDMR), Radu Popa (Grupul parlamentar naţional democraţi), Varujan Pambuccian (Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale).

"Stimaţi domni,

La Camera Deputaţilor, în Comisia Juridică, sunt înregistrate peste 25 de proiecte de modificare a Codului Penal (CP) şi Codului de Procedură Penală (CPP), care urmează să fie discutate în această sesiune parlamentară. În plus, sunt depuse iniţiative legislative de modificare a Legii 51/1995 de organizare a profesiei de avocat şi a Legii 161/2003 privind prevenirea şi sancţionarea corupţiei, prin care se încearcă exceptarea unor categorii profesionale de la aplicarea legilor penale.

Printre modificările importante care se aduc celor două Coduri şi care slăbesc lupta anticorupţie şi afectează sistemul judiciar, se numără reducerea termenelor de prescripţie, desfiinţarea conflictelor de interese, modificarea regulilor astfel încât flagrantul să fie aproape imposibil, introducerea infracţiunii "abuzul de putere al organelor judiciare", stabilirea unui termen de 6 luni în care se pot face denunţuri fără consecinţe penale pentru făptuitori.

Vă amintesc că, pentru mai multe proiecte, CSM a dat aviz negativ la astfel de modificări.

În plus, DNA a precizat că adoptarea unor modificări aduse CP şi CPP conţin "aspecte ce ar putea să afecteze eficienţa investigaţiilor în dosarele de corupţie", "ar diminua semnificativ eficienţa DNA, ar îngreuna identificarea şi pedepsirea infractorilor şi ar afecta în mod sever statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar".

Pentru o maximă eficienţă, vă solicit introducerea de urgenţă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a proiectelor vizate şi respingerea acestora prin vot. Aceasta ar fi o dovadă că aţi înţeles cerinţele "străzii" şi că nu puneţi frână şi nu blocaţi lupta anticorupţie.

Ataşez o sinteză cu cele mai importante modificări aduse prin aceste iniţiative şi proiecte legislative, la care Camera Deputaţilor este Cameră decizională, precum şi efectele negative pe care acestea le-ar avea odată aprobate şi intrate în vigoare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne