Macovei: Cei care i-au schingiuit pe eroii României din 89 trebuie pedepsiţi pentru sângele vărsat

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Eroii din decembrie 1989 ne-au lăsat moştenirea cea mai de preţ: libertatea noastră, afirmă duminică fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, subliniind că ar fi cu adevărat "păcat pentru sângele vărsat" dacă nu începem "să transformăm România şi dacă nu îi pedepsim pe cei care i-au ucis sau schingiuit pe eroii României".

"Pe 21-22 decembrie, în fiecare an, trecem prin momente în care durerea revine mai acut în sufletul nostru şi ştim că mulţi dintre ucigaşii celor omorâţi atunci pentru libertatea noastră nu au fost pedepsiţi, iar memoria victimelor din decembrie 1989 nu a fost onorată pe măsura jertfei lor", a declarat europarlamentarul.

Pentru că mai întâi o mână de oameni curajoşi şi plini de speranţe, mai apoi mii de oameni care tânjeau după libertate au ieşit în stradă şi în Bucureşti, avem astăzi democraţie, drepturi şi libertăţi, a amintit Macovei, adăugând, totodată, că este obligaţia fiecăruia dintre noi să ni le apărăm, pentru că pericolele la adresa democraţiei sunt reale.

"Eroii din decembrie 1989 ne-au lăsat moştenirea cea mai de preţ: libertatea noastră şi posibilitatea de a ne construi singuri destinul.
Au trecut 25 de ani de tranziţie. Acum este momentul să transformăm România, să ne transformăm noi ca popor", a precizat aceasta.

Monica Macovei a făcut referire şi la lecţia pe care am primit-o de la românii din exil, care au plecat din ţară de nevoie de-a lungul anilor şi care la aceste alegeri au mers cu noaptea în cap spre secţiile de vot şi au stat ore în şir la coadă în ploaie doar ca să voteze, iar această lecţie nu poate rămâne fără urmări.

"Românii din exil nu au făcut decât să îşi apere un drept câştigat de eroii din decembrie 1989. Şi noi, în ţară, trebuie să apărăm dreptul câştigat de cei care s-au sacrificat pentru noi acum 25 de ani. Suntem datori victimelor din decembrie 1989, suntem datori nouă înşine, copiilor noştri şi românilor din ţară şi din exil. După 25 de ani, avem forţa să transformăm ţara, astfel încât memoria eroilor noştri să nu mai fie batjocorită de politicieni care acţionează împotriva democraţiei şi drepturilor câştigate în decembrie 1989. Şi suntem datori să îi pedepsim pe criminalii din decembrie 1989", a declarat fostul candidat independent la preşedinţie.

Fără a se face dreptate pentru morţii şi răniţii din decembrie 1989, Monica Macovei este de părere că vom rămâne cu coşmaruri ale nedreptăţii şi nu vom avea un viitor curat şi liber bazat pe adevăr, ci vom avea coşmaruri care sunt bariere în drumul României spre prosperitate, întotdeauna bazată pe adevăr şi dreptate.

"Astăzi, vrem transformarea României şi, ca să ne iasă, trebuie să fim drepţi cu trecutul pentru a avea un viitor, care poate fi construit numai de oameni liberi, puternici, oneşti şi fără schelete în dulap. Putem, haideţi să o facem, suntem mulţi cei care vrem, iar eroii din decembrie 1989 ne cer asta. Eu spun DA", a concluzionat aceasta.