Luptători talibani recunosc că Rusia le furnizează arme
alte articole
Kremlinul a negat anterior că are relaţii comerciale cu talibanii, dar noi imagini video, obţinute de CNN, par să arate luptători talibani în posesia unui armament îmbunătăţit, despre care militanţii au susţinut că a fost furnizat de surse ale guvernului rus.
Moscova a criticat SUA pentru modul în care a gestionat războiul din Afganistan, unde Uniunea Sovietică a purtat propriul său război sângeros şi dezastruos în anii 1980.
În anii 1980, America a furnizat luptătorilor mujahedini, dintre care o parte au devenit talibani, arme de înaltă tehnologie în lupta împotriva Uniunii Sovietice.
Potrivit rapoartelor CNN, o facţiune talibană a declarat că a primit arme gratuite din Tadjikistan, peste graniţă, după ce au fost trimise în acea ţară de către ruşi.
Un alt grup care s-a desprins din militanţii talibani a precizat că a confiscat arme de la grupul taliban principal şi că acestea au provenit iniţial din Rusia prin Iran.
Adjunctul liderului acestui grup, mulahul Abdul Manan Niazi, a declarat pentru CNN: “Ruşii le oferă aceste arme pentru a lupta împotriva Statului Islamic în Afganistan, dar ei le folosesc de asemenea şi împotriva noastră”.
Comandantul trupelor americane în Afganistan, generalul John Nicholson, a declarat la începutul anului că nu respinge rapoartele care susţin că Moscova furnizează suport, inclusiv arme, grupului militant.
El a fost întrebat de către un reporter: “Aşadar, nu negaţi faptul că [Rusia] trimite arme?”.
Iar Nicholson a răspuns: “Oh, nu, nu neg acest lucru”
În acelaşi timp, un oficial militar american de rang înalt, cerând să rămână anonim, a declarat reporterilor că informaţiile arată că Rusia furnizează suport monetar şi militar talibanilor, în special arme precum mitraliere.
Cu doar câteva săptămâni înainte, generalul Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al Forţelor Aliate ale NATO, care este şi comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, a declarat că Rusia “probabil” furnizează arme talibanilor în lupta lor împotriva forţelor americane şi NATO în Afganistan.
Scaparrotti a declarat Comisiei pentru Servicii Militare din Senatul SUA că a văzut cum influenţa ruşilor s-a extins în mai multe regiuni, inclusiv în Afganistan.
El nu a specificat totuşi ce fel de arme ajung în mâinile talibanilor sau cât de directă ar putea fi implicarea Rusiei în această aprovizionare.
Oficialii ruşi au declarat că aceste acuzaţii nu sunt adevărate, ci o încercare a Washingtonului de a muşamaliza eşecul propriilor politici din Afganistan.
De asemenea, oficialii ruşi au menţionat că, de fapt, contactele lor limitate cu talibanii urmăresc să îi aducă pe aceştia la masa negocierilor.
Soldaţii NATO luptă în Afganistan de la invazia condusă de SUA la sfârşitul anului 2001, ca urmare a atacurilor din 11 septembrie.
În prezent, aproximativ 13.000 de soldaţi NATO se află în Afganistan – în majoritate americani – în cadrul unei misiuni de pregătire a alianţei militare vestice, numită Resolute Support.
Conform estimărilor SUA, forţele guvernamentale afgane controlează mai puţin de 60% din teritoriul Afganistanului, în timp ce aproape jumătate din ţară este sub controlul rebelilor, sau se poartă lupte pentru acele zone. Talibanii urmăresc să reimpună legea islamică după alungarea lor de la putere în 2001.