Miniştrii apărării din statele NATO promit creşterea numărului de soldaţi implicaţi în pregătirea trupelor afgane

Miniştrii apărării din statele membre NATO au promis că vor trimite mai mulţi soldaţi pentru a asista la pregătirea armatei afgane, deşi nu au stabilit numărul exact înainte ca SUA să anunţe propria sa creştere a numărului de soldaţi în ţara asiatică.
James Mattis
James Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)
Andrei Popescu
30.06.2017

După o întâlnire NATO care a avut loc joi la Bruxelles, secretarul de stat american Jim Mattis a declarat la o conferinţă de presă că, „analizând situaţia, există în mare parte un consens că am redus numărul soldaţilor puţin prea repede”.

Deşi în 2011 existau 130.000 de soldaţi NATO în Afganistan, numărul curent este de aproximativ 13.500 de soldaţi, dintre care jumătate provin din SUA. Misiunea lor este cunoscută sub numele de Resolute Support Mission.

Unii oficiali au declarat că, în cadrul unor discuţii cu uşile închise, Mattis a presat aliaţii NATO şi partenerii non-membri ai coaliţiei să furnizeze personal suplimentar pentru a ajuta la pregătirea forţelor armate afgane.

„Pot confirma că vom creşte prezenţa noastră în Afganistan. Vom analiza cum putem, împreună, să avem suficienţi soldaţi pentru a ajuta guvernul [afgan] şi pentru a sparge impasul şi, astfel, să pregătim terenul pentru o soluţie politică [a conflictului din această ţară]”, a afirmat Mattis.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu a prezent cifre exacte, dar a declarat că 15 membri ai alianţei vestice „au promis deja contribuţii suplimentare la Resolute Support Mission şi aştept alte anunţuri din partea altor naţiuni”.

Secretarul britanic al apărării, Michael Fallon, a declarat reporterilor înaintea întâlnirii de joi că Londra va furniza sub 100 de soldaţi, pe lângă cei 500 prezenţi deja în Afganistan.

Mass media americană a relatat că administraţia preşedintelui Donald Trump ia în considerare trimiterea a altor 3.000 până la 5.000 de soldaţi în Afganistan, pentru a pune capăt unui aşa zis impas între forţele guvernamentale afgane şi militanţii talibani.

După întâlnirea NATO, Mattis a declarat că nu poate prezice când se vor termina operaţiunile din Afganistan, adăugând că războaiele sunt în mod fundamental „fenomene imprevizibile”.

Mohammad Radmanish, purtător de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, a aplaudat decizia NATO de a creşte numărul de soldaţi în Afganistan şi a declarat pentru Associated Press că forţele afgane au nevoie de pregătire profesională, artilerie grea şi o forţă aeriană de calitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor