Lupta Partidului Comunist Chinez cu membrii săi plictisiţi
alte articole
Din moment ce o mulţime de cadre deja demisionează în mod deschis sau se îndepărtează în linişte de Partidul Comunist Chinez, atunci de ce demisia să nu se transforme într-o opţiune oficială şi să salveze o parte din aparenţe?
Un academician chinez afiliat partidului a propus recent o idee asemănătoare într-un jurnal ideologic, sugerând că Partidul şi-a redus numărul de membri cu aproape jumătate pentru a evita pierderea controlului, aşa cum a fost cazul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1991. Experţii independenţi care au analizat propunerea susţin că direcţia în care se îndreaptă sistemul este previzibilă şi nu va ajuta foarte mult.
Scriind pentru un jurnal care apare de două ori pe săptămână şi care este condus de ziarul oficial People's Daily, profesorul Zhang Xien de la Universitatea din Shandong a avertizat că numărul umflat al membrilor Partidului Comunist Chinez (PCC) trebuie redus de la 83 de milioane la 51 milioane pentru a supravieţui.
În articol, Zhang a prezentat un "mecanism de ieşire" prin care Comitetul Central ar putea clasifica cadrele în trei grupuri - de onoare, de probă şi formale - permiţând reduceri considerabile ale categoriei de onoare, care va fi în cea mai mare parte alcătuită din "membri bătrâni, bolnavi şi pensionari care sunt în imposibilitatea de a influenţa linia partidului."
O altă observaţie se referă la faptul că mulţi membri actuali de partid nu iau ideologia oficială a organizaţiei foarte în serios, calitatea de membru fiind adesea văzută doar că un mijloc pentru avansarea în carieră. Relatările on-line despre "sesiunile de studiu" ale partidului din ultimii ani de multe ori povestesc experienţa în termeni peiorativi, evidenţiind o destul de răspândită lipsă de interes a membrilor de rând faţă de cele mai recente evoluţii teoretice ale liderilor de partid. Doctrinele impenetrabile ale liderului anterior Jiang Zemin, "Cele Trei Reprezentări" sau "conceptul de dezvoltare ştiinţifică" al lui Hu Jintao sunt ridiculizate în mod regulat.
Shi Cangshan, un analist independent al problemelor de partid cu sediul în Washington DC, a declarat pentru The Epoch Times că sugestia de a "curăţa Partidul" reflectă o serie de probleme cu care se confrunta PCC.
Există unii organizatori inveteraţi de partid ce doresc să se reorganizeze structura "bizantină" a partidului, care a devenit o durere de cap pentru comitetele locale când vine vorba de gestionarea sa internă. "În prezent, Partidul are 83 de milioane de membri, iar de la nivel central la nivel local are 13 nivele de organe de partid organizate orizontal, care au fiecare propriile lor nenumărate aranjamente organizatorice pe plan vertical", a spus el.
O altă problema este fenomenul de "politicianism geriatric," în care foştii lideri continuă să se amestece în treburile de partid şi de stat, chiar şi după ce au demisionat sau s-au retras. Shi a notat că fostul lider Hu Jintao a dat un exemplu când a ales să "demisioneze fără a ocupa alte funcţii" la cel de-al 18-lea Congres Naţional în noiembrie anul trecut, ceea ce face dificil ca liderul anterior de partid Jiang Zemin să îşi continue rolul său în influenţarea problemelor de partid.
Colapsul Europei de Est în 1989 a demonstrat deja oamenilor că nu a existat niciodată un caz în care Partidul [comunist] s-ar putea îmbunătăţi.
"În trecut, toţi membrii pensionari de partid la nivel înalt nu aveau probleme cu manipularea treburilor sau activităţilor de partid la nivelul lor după ce ieşeau la pensie. Mai ales în cazul generaţiilor lui Deng Xiaoping şi Jiang Zemin – ei s-au retras, dar nu au demisionat, ceea ce a creat o mulţime de complicaţii pentru noii conducători", a declarat Shi.
El a adăugat că prin introducerea membrilor pensionari în categoria "de onoare", aşa cum este prezentată în articol, astfel de oameni nu vor mai putea influenţa deciziile din interiorul partidului.
Shi a remarcat faptul că fundaţia PCC este "deja extrem de şubredă," explicând că există mulţi membri pasivi şi inactivi, numiţi "de dreapta" de persoanele cât de cât angajate ideologic, care se îndoiesc de ideologia şi sistemul partidului.
Propunerea cercetătorului partidului recunoaşte că aproximativ 8 milioane de membri sau 10 la sută din ei pot fi reduşi prin curăţarea acestor cadre "pasive". "Acest lucru are o relaţie directă cu activităţile Tuidang [demisionarea din Partidul] care au loc de ani de zile", a declarat Shi Cangshan, referindu-se la o mişcare la nivel local prin care membri şi foşti membri de partid şi din organizaţiile sale afiliate - Liga de Tineret şi Pionierii - sunt încurajaţi să renunţe la calitatea de membru. Ediţia chineză a The Epoch Times actualizează permanent numărul de persoane care au demisionat din partid.
Într-un interviu recent cu New Tang Dynasty Television, comentatorul politic Zhong Weiguang a spus că e prea târziu ca partidul să se schimbe. "Reducerea numărului de membri prin demisionarea din partid nu poate duce decât la dezintegrarea lui," a remarcat el. "Colapsul Europei de Est în 1989 a demonstrat deja oamenilor că nu a existat niciodată un caz în care Partidul [comunist] s-ar putea îmbunătăţi."