Lumea va rămâne fără baterii electrice pentru autovehicule până în 2025 - raport BofA


Automobil electric
Automobil electric

În multe privinţe, lumea nu este pregătită pentru revoluţia în domeniul autovehiculelor electrice.

În timp ce vehiculele electrice sunt o componentă absolut nepreţuită şi esenţială a revoluţiei energiei curate şi a combaterii schimbărilor climatice, lumea nu a putut (sau, în unele cazuri, nu doreşte) să ţină pasul cu necesarul de instalaţii de infrastructură şi investiţii pentru a se pregăti de adoptarea pe scară largă, care este atât necesară, cât şi iminentă.

În primul rând, chiar şi în unele dintre cele mai dezvoltate ţări din lume, reţelele electrice îmbătrânite sunt complet nepregătite pentru a face faţă cererii crescute de energie.

Această problemă este departe de a fi insurmontabilă şi poate fi într-adevăr rezolvată complet prin eficientizarea utilizării şi producţiei noastre de energie, dar trebuie abordată într-o mare grabă pentru a face viabilă revoluţia EV.

Şi apoi este problema bateriilor pentru maşinile electrice. Deşi putem reduce amprenta de carbon masiv trecând la EV, pur şi simplu nu putem scăpa de utilizarea resurselor tradiţionale complet.

Bateriile EV conţin o serie de metale şi minerale scumpe din pământuri rare, mai ales cobalt şi litiu, care generează negocieri dificile cu lanţurile de aprovizionare globale şi a căror producţie generează efecte negative de mediu datorită operaţiunilor miniere.

Dependenţa revoluţiei energetice de metalele rare, care se va accentua dramatic, a dat un imens control Chinei, care controlează aproximativ 90% din piaţă în ceea ce priveşte unele dintre aceste resurse.

China a demonstrat că nu se teme să folosească această putere pentru a influenţa politica internaţională şi diplomaţia.

Potrivit unui nou raport al Research of Global Bank of America, producţia globală de baterii EV este în pericol să se oprească total încă din 2025. „Modelul nostru actualizat de cerere-ofertă de baterii EV sugerează că producţia de baterii EV va atinge probabil o situaţie de 'sold-out' între 2025-2026, cu rate operaţionale globale care depăşesc 85%”, se arată în raport.

Deficitul de aprovizionare va fi în mare parte un produs al creşterii rapide a cererii pe o piaţă care este pur si simplu nepregătită pentru nivelurile de înregimentare preconizată în privinţa tehnologiei vehiculelor electrice.

Întrucât liderii mondiali vorbesc despre stimulente şi imperative pentru adoptarea vehiculelor electrice în politicile lor de recuperare post-pandemică şi pachetele de stimulente economice, iar sectorul privat se înclină mai departe în direcţia respectivă, tranziţia de la motorul cu combustie internă se va izbi de probleme.

Lumea trebuie să-şi intensifice producţia de baterii EV şi trebuie să o facă în esenţă peste noapte. Dar problema bateriilor pentru vehicule, oricât de mare ar fi, este doar o mică parte a problemei mult mai mari şi mai presante a lipsei generale de predictibilitate în lume.

În multe privinţe, COVID-19 a catalizat creşterea ponderii energiei "curate" în moduri pe care nu le-am fi putut prevedea, cu siguranţă, dar nevoia pentru acest tip de adoptare pe scară largă a vehiculelor electrice şi a energiei curate a fost presantă, cunoscută şi aproape ignorată zeci de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură