Lukaşenko, disperat / Poliţia bielorusă va folosi muniţie de război împotriva populaţiei, anunţă ministrul adjunct de Interne

Bielorusia anunţă că va folosi muniţie de război împotriva protestatarilor
Bielorusia anunţă că va folosi muniţie de război împotriva protestatarilor (Stringer / AFP / Getty Images)

Forţele de securitate din Bielorusia ar putea trage asupra protestatarilor dacă vor considera necesar, a avertizat un ministru al regimului de la Minsk. Anunţul survine după ce miniştrii de Externe ai UE au fost de acord să impună sancţiuni vizându-l personal pe dictatorul Alexander Lukaşenko.

Ministrul adjunct de Interne, Ghennadi Kazakevici, a declarat într-un material video: „Nu vom părăsi străzile, iar ofiţerii şi trupele interne vor folosi, dacă este necesar, echipamente de control al revoltelor şi arme letale”.

Este prima dată când autorităţile bieloruse ameninţă în mod explicit că vor folosi arme letale împotriva manifestanţilor paşnici ai opoziţiei. Dacă politica este pusă în practică, ar marca o escaladare majoră a crizei politice generate de alegerile din 9 august, considerate fraudate de către opoziţie, în urma cărora Lukaşenko a fost declarat învingător, câştigând al şaselea mandat de preşedinte.

Avertismentul a venit după ce, duminică, forţele de securitate au dispersat dur - inclusiv prin folosirea de tunuri cu apă colorată - protestele anti-Lukaşenko, determinând miniştrii de Externe ai UE să avertizeze că este timpul să-l sancţioneze pe Lukaşenko însuşi.

Luni seara, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi grenade de asomare împotriva unui grup de persoane mai în vârstă care desfăşurau un marş de protest cu totul paşnic, provocând revoltă din partea opoziţiei.

Poliţia bielorusă a recunoscut până acum că a folosit tunuri cu apă, gloanţe de cauciuc şi grenade asomatoare pentru a dispersa protestatarii.

Kazakevici a susţinut că protestele au devenit „extrem de radicale”, spunând că, duminică, au fost aruncate pietre şi sticle către poliţişti şi că protestatarii erau înarmaţi cu cuţite, au construit baricade şi au dat foc la anvelope. „Acest lucru nu are nimic comun cu protestul civil”, a afirmat viceministrul, susţinând că „participă grupuri de luptători, radicali, anarhişti şi galerii de fotbal”.

Bielorusia se confruntă cu încercări de a reînvia „haosul anilor 1990” şi de a încuraja „revoluţiile colorate” care au răsturnat liderii pro-Kremlin din alte state ex-sovietice, potrivit adjunctului ministrului de Interne.

Luni, bărbaţii înarmaţi cu bastoane au dispersat o mulţime de femei de vârstă mijlocie şi de vârstă înaintată care ţineau pancarte cu lozinci precum „bunicile sunt cu poporul”, conform materialelor video transmise de publicaţia Tut.by.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Minsk, Roman Laşkevici, a declarat pentru agenţia rusă de ştiri RIA Novosti: „Am folosit grenade asomatoare dintr-un pistol Osa şi am tras gazele lacrimogene când cetăţenii au început să manifeste agresivitate”.

„Astăzi regimul a trecut încă o altă linie”, a declarat Tihanovskaia, contracandidata lui Lukaşenko la alegerile din 9 august, care este, acum, refugiată în Lituania. Bieloruşii în vârstă erau consideraţi cei mai loiali lui Lukaşenko.

În timpul protestelor în masă de duminică, poliţia a desfăşurat tunuri de apă şi grenade flash-bang în Minsk, reţinând peste 700 de persoane în toată ţara, a declarat Ministerul de Interne.

Represiunea politică declanşată de Lukaşenko a pus capăt oricăror aşteptări generate de vizita dictatorului la o închisoare pentru a purta peste patru ore de discuţii privitoare la o presupusă schimbare constituţională, pe care biroul de presă a preşedinţiei a declarat că Lukaşenko a avut-o cu criticii săi arestaţi.

Miniştrii europeni de Externe au convenit luni că numele lui Lukaşenko ar trebui să fie plasat pe o listă de 40 de oficiali ai săi deja sancţionaţi de UE cu interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor, au spus surse diplomatice.

UE a evitat să-l sancţioneze pe Lukaşenko însuşi, sperând să-l convingă să se angajeze într-un dialog cu forţele de opoziţie pentru a rezolva criza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe