Liberalii sesizează CCR în cazul Şova. Orban îi transmite un mesaj senatorului PSD
alte articole
La scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a sesizat Curtea Constituţională în cazul Şova, prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat că liberalii au decis să sesizeze şi ei CCR cu privire la decizia Senatului de a respinge cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a senatorului PSD.
"Sesizarea de neconstituţionalitate pe care o adresăm CCR are practic două capete de cerere. Primul, cerem neconstituţionalitatea art. 173 din Regulamentul Camerelor, în care se prevede că Senatul hotărăşte cu votul secret al majorităţii membrilor săi. În al doilea capăt de cerere, solicităm CCR să constate neconstituţionalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului în cazul Şova şi să decidă că s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea cererii formulate de ministrul Justiţiei, număr necesar stabilit conform art. 76 din Constituţie, care prevede că hotărârile Parlamentului se adoptă cu majoritatea senatorilor şi deputaţilor prezenţi", a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.
Sesizarea PNL, semnată de 40 de senatori liberali, va fi depusă vineri la CCR, a informat Orban, transmişându-i şi un mesaj lui Dan Şova: "Şova, nu scapi nici în gaură de Ponta!"
Dintr-un total de 151 de senatori prezenţi în sală, 79 au votat pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, 67 împotrivă şi 5 s-au abţinut. Conform Constituţiei, "hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră", ceea ce înseamnă că în cazul de faţă erau necesare doar 77 de voturi.
Regulamentul Senatului susţine, contrar prevederilor din Constituţie, că o astfel de hotărâre se adoptă cu votul majorităţii tuturor senatorilor, nu doar a celor prezenţi. Asta ar însemna un număr de 85 de voturi, în contextul în care există în total 168 de senatori.
Deşi Constituţia ar trebui să primeze, nu acesta a fost cazul în speţa de faţă, caz în care s-a aplicat Regulamentul, astfel că Dan Şova, acuzat de căpuşarea complexurilor Rovinari şi Turceni, a scăpat de arestarea preventivă. Alţii care au fost puşi într-o situaţie similară, cum ar fi Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu sau Elena Udrea, nu au fost la fel de norocoşi, aceştia beneficiind de prevederile legii fundamentale.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.