Lucruri fascinante despre corpul nostru

Ce ştim cu adevărat despre corpul nostru? Iată o întrebare aparent simplă, dar care reuşeşte să blocheze minţile multor cercetători iluştri şi chiar a unor doctori eminenţi.
Creierul uman (www.youtube.com)
Alina Tanko
28.10.2013

Ce ştim cu adevărat despre corpul nostru? Iată o întrebare aparent simplă, dar care reuşeşte să blocheze minţile multor cercetători iluştri şi chiar a unor doctori eminenţi. Am decis să vă prezentăm câteva din multiplele trăsături fascinante ale corpului uman care, indubitabil, ne pot convinge pe toţi de faptul că am fost creaţi într-un mod cu mult mai sofisticat decât ne-am obişnuit să credem.

Să începem prin a prezenta unele detalii mai puţin cunoscute despre creierul uman, care este de altfel, cel mai complex organ al corpului uman şi cel mai puţin studiat până în prezent:

- Creierul nostru nu are capacitatea de a ”simţi” în mod real durerea. Creierul nu dispune de celule care ar fi receptive la senzaţia de durere. Acesta doar prelucrează semnalele primite de la receptorii stimulaţiilor externe şi interne de durere.

- Numărul viselor depinde IQ-ul vostru (coeficientul de inteligenţă). Durata unui vis nu depăşeşte 2-3 secunde.

- Creierul este compus 80% din apă. Greutatea sa medie este de 1300 de grame. Creierul creşte în dimensiuni până la vârsta de 18 ani.

- O singură celulă a creierului poate înmagazina de 5 ori mai multe informaţii decât orice enciclopedie. Cu alte cuvinte, creierul este capabil să stocheze de la 3 până la 1000 de terabytes. Pentru comparaţie: Arhivele Naţionale Britanice, care cuprind descrierea a nouă secole de istorie, conţin doar 70 de terabytes.

- Creierul este mai activ noaptea.

- Pentru a funcţiona, creierul are nevoie de aceeaşi cantitate de energie ca şi un bec de 10 de waţi.

- Comparativ cu alte organe, creierul consumă cel mai mult oxigen, folosind 20% din tot oxigenul ce circulă prin sânge.

- Creierul nu doarme niciodată.

- Contrar afirmaţiilor larg răspândite, celulele nervoase pot să se regenereze: neuronii se formează în creier pe tot parcursul întregii vieţi.

- Râsul activează cel puţin cinci zone ale creierului.

Alte informaţii captivante despre corpul uman:

- Acidul din stomacul uman este în stare să dizolve chiar şi lamele de bărbierit.

- Părul uman trăieşte de la 3 până la 7 ani. Părul femeilor este mai subţire decât cel al bărbaţilor. În fiecare zi pierdem între 60 şi 100 de fire de păr. Părul uman este practic indestructibil.

- Inima noastră creează o presiune care este în stare să expulzeze sângele în afară la o distanţă de 7,5 m.

- La fiecare 3-4 zile stomacul nostru se reînnoieşte complet; la fiecare 27 de zile, acelaşi lucru se întâmplă cu pielea: în fiecare oră pierdem aproximativ 600.000 de particule de piele.

- Suprafaţa totală a plămânilor noştri este egală cu suprafaţa unui teren de tenis. Plămânul stâng este mai mic decât cel drept.

- Fiecare pas antrenează 200 de muşchi.

- Timp de 30 de minute, corpul nostru eliberează mai multă energie decât este nevoie pentru a fierbe 1,5 litri de apă.

- Zâmbind, antrenăm 17 muşchi ai feţei, când ne încruntăm - 43.

- În fiecare minut, în corpul nostru mor aproximativ 3.000.000 de celule.

- În corpul uman există cea mai mare moleculă cunoscută în natură – cromozomul 1, care este compusă din 10 miliarde de atomi şi poate stoca un număr gigantic de gene.

- Corpul unui adult este format din aproximativ 7 octillioane atomi.

În urma celor relatate, credem sa este foarte dificil să contrazicem faptul că, din punct de vedere al ştiinţei, organismul uman este o creaţie absolut magnifică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor