Lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni sunt executate în proporţie de 70%
alte articole
Lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni sunt executate în proporţie de 70%, iar exporturile la ZEL Ungheni-Business - în creştere cu 20%, transmite Moldpres. Acestea sunt constatările făcute de viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei R. Moldova, în cadrul vizitei de lucru întreprinse joi în raionul Ungheni.
Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al ME, primul obiect inspectat a fost şantierul de construcţie al gazoductului Iaşi-Ungheni. Ministrul Economiei a constatat în cadrul unei şedinţe ad-hoc cu şeful de şantier şi reprezentanţii administraţiei publice locale, că lucrările sunt executate în proporţie de 70%, gazoductul urmând a fi operaţional din luna iulie a anului curent. În timpul apropiat vor începe lucrările de subtraversare a râului Prut şi de construcţie a staţiei de măsurare a gazelor.
De asemenea, ministrul Economiei a vizitat mai multe întreprinderi din cadrul ZEL Ungheni-Business, unde s-a informat despre activitatea acestora, dificultăţile cu care se confrunta, dar şi despre rezultatele obţinute.
Vizita în raionul Ungheni s-a încheiat cu o şedinţă la ZEL Ungheni-Business. În cadrul întrunirii a fost prezentat raportul de activitate al ZEL Ungheni-Business pentru anul 2013. Printre rezultatele anunţate a fost creşterea volumului exportului în această zonă economică cu 20%, iar la capitolul investiţii şi vânzări nete ale producţiei industriale în anul trecut, ZEL Ungheni-Business s-a plasat pe locul I. Conform bilanţului, volumul investiţiilor la ZEL Ungheni-Business în anul trecut a constituit 55,8 milioane de dolari.
De asemenea, Valeriu Lazăr a discutat cu antreprenorii despre oportunităţile liberalizării comerţului cu UE, odată cu crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv UE-RM, dar şi cu Turcia, în special pentru producătorii din industria textilă. Ministrul Economiei a vorbit despre modelul european de business, ce presupune reguli clare de derulare a afacerii, competitivitate şi orientare spre export. Totodată au fost abordate subiecte cum ar fi: comerţul după semnarea Acordului cu UE, măsurile de protecţie a pieţei autohtone, instrumentele de suport în afaceri, programele de finanţare, forţa de muncă calificată ş.a.