Lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni sunt executate în proporţie de 70%

Lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni sunt executate în proporţie de 70%, iar exporturile la ZEL Ungheni-Business - în creştere cu 20%, transmite Moldpres. Acestea sunt constatările făcute de viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, în cadrul vizitei de lucru întreprinse ieri în raionul Ungheni.
(STR / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
15.03.2014

Lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni sunt executate în proporţie de 70%, iar exporturile la ZEL Ungheni-Business - în creştere cu 20%, transmite Moldpres. Acestea sunt constatările făcute de viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei R. Moldova, în cadrul vizitei de lucru întreprinse joi în raionul Ungheni.

Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al ME, primul obiect inspectat a fost şantierul de construcţie al gazoductului Iaşi-Ungheni. Ministrul Economiei a constatat în cadrul unei şedinţe ad-hoc cu şeful de şantier şi reprezentanţii administraţiei publice locale, că lucrările sunt executate în proporţie de 70%, gazoductul urmând a fi operaţional din luna iulie a anului curent. În timpul apropiat vor începe lucrările de subtraversare a râului Prut şi de construcţie a staţiei de măsurare a gazelor.

De asemenea, ministrul Economiei a vizitat mai multe întreprinderi din cadrul ZEL Ungheni-Business, unde s-a informat despre activitatea acestora, dificultăţile cu care se confrunta, dar şi despre rezultatele obţinute.

Vizita în raionul Ungheni s-a încheiat cu o şedinţă la ZEL Ungheni-Business. În cadrul întrunirii a fost prezentat raportul de activitate al ZEL Ungheni-Business pentru anul 2013. Printre rezultatele anunţate a fost creşterea volumului exportului în această zonă economică cu 20%, iar la capitolul investiţii şi vânzări nete ale producţiei industriale în anul trecut, ZEL Ungheni-Business s-a plasat pe locul I. Conform bilanţului, volumul investiţiilor la ZEL Ungheni-Business în anul trecut a constituit 55,8 milioane de dolari.

De asemenea, Valeriu Lazăr a discutat cu antreprenorii despre oportunităţile liberalizării comerţului cu UE, odată cu crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv UE-RM, dar şi cu Turcia, în special pentru producătorii din industria textilă. Ministrul Economiei a vorbit despre modelul european de business, ce presupune reguli clare de derulare a afacerii, competitivitate şi orientare spre export. Totodată au fost abordate subiecte cum ar fi: comerţul după semnarea Acordului cu UE, măsurile de protecţie a pieţei autohtone, instrumentele de suport în afaceri, programele de finanţare, forţa de muncă calificată ş.a.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor