"Luaţi urma banilor". Oficial american, despre alegerile din România şi ascensiunea lui Călin Georgescu
Secretarul adjunct american al Biroului pentru afaceri europene şi eurasiatice James O’Brien a declarat marţi la Bucureşti că guvernul SUA este îngrijorat de ingerinţele străine pe care le-a observat în legătură cu alegerile din România. Totodată, el a lansat un îndemn în legătură cu investigarea presupuselor nereguli privind campania pentru alegerile prezidenţiale din 2024.
Oficialul american a mai subliniat că Washingtonul susţine ancheta autorităţilor de la Bucureşti, scrie HotNews.
Întrebat care este poziţia guvernului american în legătură cu acuzaţiile de amestec al Rusiei în alegerile din România, O’Brien a spus că Washingtonul vede ingerinţe străine în legătură cu aceste alegeri.
„Guvernul american susţine democraţia, vrem ca poporul român să facă alegerea pe care o consideră corectă pentru el. Şi vedem ingerinţe străine în legătură cu aceste alegeri, atât un tipar care a fost atribuit Rusiei în alte cazuri, pe reţelele sociale şi alte manipulări, cât şi foarte clar, conform rapoartelor româneşti, o intruziune rusească în instituţiile publice”, a declarat O’Brien, într-o întâlnire cu jurnaliştii la ambasada SUA la Bucureşti.
„Şi asta este îngrijorător, pentru că face mai dificilă luarea deciziilor de către poporul român. Şi vrem ca românii să decidă pentru România, fără această interferenţă străină”, a adăugat el.
Întrebat dacă SUA au avut propriile informaţii cu privire la o posibilă interferenţă a Rusiei, oficialul a subliniat că Washingtonul are încredere în informaţiile Bucureştiului.
„Avem o mare încredere în ceea ce a spus guvernul român”, a declarat O'Brien.
Referitor la ancheta derulată de autorităţile din România, O’Brien a spus că, dacă ar fi român, s-ar întreba pur şi simplu „cine plăteşte pentru ce” şi „cine beneficiază”.
„Am anunţat că sprijinim investigaţia în orice fel putem. Dar, din nou, e o anchetă a României, românii iau propriile decizii suverane. Dacă aş fi român, aş întreba cine plăteşte, pentru ce şi cine va beneficia de un anumit rezultat. Şi asta va ajuta mult în a determina în cine se poate avea încredere şi în cine nu”, a observat el.
„Şi o mare parte din acest lucru depinde de jurnalismul curajos de investigaţie. Pentru că de acolo vin multe poveşti, nu de la serviciile secrete, ci de la un jurnalism puternic şi de calitate. Aşa că încurajez pe toată lumea să susţină jurnalismul independent”, a mai transmis oficialul american.