Lovitură pentru liderul libertarian argentinian: Senatul respinge numirile lui Javier Milei la Curtea Supremă

Javier Milei (Tomas Cuesta / Getty Images)
Redacţia
04.04.2025

Senatul Argentinei i-a respins joi pe cei doi candidaţi la Curtea Supremă pe care preşedintele Javier Milei i-a nominalizat prin decret la începutul acestui an, ceea ce reprezintă o lovitură majoră pentru liderul libertarian, transmite AP News.

Înfrângerea în Congres ar putea complica implementarea restructurării radicale a statului argentinian propusă de Milei, deoarece analiştii spun că preşedintele spera să ocupe posturile vacante din Curtea Supremă cu numiri care ar fi favorabile reformelor sale economice în faţa eventualelor contestaţii.

În februarie, Milei a ocolit Congresul pentru a numi doi candidaţi controversaţi la Curtea Supremă, invocând o clauză din Constituţia Argentinei care, în opinia sa, îl împuterniceşte să ocupe locurile vacante în timpul vacanţei de vară a legislativului.

Politicienii au criticat dur această măsură, considerând-o o depăşire a puterii executive, afirmând că un preşedinte are o autoritate extrem de limitată în numiri judiciare pe timpul vacanţei Congresului.

„Este un conflict instituţional grav pe care puterea executivă l-a iniţiat împotriva puterii legislative şi judecătoreşti. Ceea ce discutăm este un atac instituţional”, a declarat senatorul Anabel Fernandez Sagasti din partea partidului Union por la Patria, blocul dur al opoziţiei.

Cei doi candidaţi ai lui Milei - judecătorul federal Ariel Lijo şi profesorul de drept conservator Manuel Garcia-Mansilla - nu au reuşit anul trecut să obţină majoritatea de două treimi necesară pentru confirmarea candidaţilor în Senat, unde coaliţia libertariană a preşedintelui deţine doar şapte din cele 72 de locuri.

Milei a recurs la decretul prezidenţial pentru a ocupa cele două locuri vacante în instanţa de cinci judecători, testând limitele puterii sale executive, aşa cum a făcut în mod repetat în ultimul an pentru a depăşi minoritatea din Congres.

Nominalizările sale au provocat dezbateri aprinse în întregul spectru politic. Lijo a atras critici din partea organismelor de supraveghere anticorupţie şi opoziţia partidelor de centru, scandalizate de acuzaţiile potrivit cărora ar fi spălat bani, ar fi abuzat de autoritatea judiciară şi ar fi tergiversat cazurile de corupţie care i-au fost atribuite în instanţele federale. Lijo a negat acuzaţiile.

În timpul dezbaterii aprinse de câteva ore privind candidaţii, care a avut loc joi în plenul Senatului, deputatul de centru Luis Juez s-a referit la Lijo cu numele unui celebru hipnotizator argentinian, spunând: „Îi spun aşa pentru că vă va adormi cazul judiciar dacă acest lucru convine puterii politice”.

Garcia-Mansilla s-a confruntat cu rezistenţă din partea mişcării de opoziţie peroniste de stânga, care deţine 45% din locurile din Senat, din cauza poziţiei sale conservatoare cu privire la probleme sociale precum avortul.

Votul nu a fost strâns. Lijo nu a trecut cu 43 de voturi "împotrivă" şi 27 "pentru", în timp ce Garcia-Mansilla a primit 51 de voturi "împotrivă" şi doar 21 "pentru".

Milei şi-a apărat cu înverşunare candidaţii ca fiind demni de a face parte din cea mai înaltă instanţă a naţiunii şi i-a acuzat pe legislatori de politizarea incorectă a nominalizărilor sale.

Într-o declaraţie făcută joi târziu, biroul lui Milei a transmis că „respinge” votul Senatului.

„Senatul a respins nominalizările propuse de preşedinte din motive pur politice şi nu din motive de adecvare”, a declarat acesta, susţinând că lăsarea celor două locuri goale în instanţă constituie un efort de obstrucţionare a justiţiei.

Acesta a declarat că Milei va încerca să „restabilească încrederea oamenilor în instituţii, folosind toate instrumentele pe care constituţia şi votul popular i le-au pus în mâini”.

Alţii au răsuflat uşuraţi de ceea ce au considerat a fi un semn că democraţia argentiniană funcţionează.

„Astăzi, Senatul argentinian a pus capăt unuia dintre cele mai grave atacuri la adresa independenţei justiţiei de la revenirea ţării la democraţie. Preşedintele Milei a riscat să submineze unele dintre mecanismele de control şi echilibru de bază ale sistemului democratic argentinian”, a declarat Juan Pappier, director adjunct pentru America la Human Rights Watch.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor