Vicepremier rus: Băncile noastre sunt pregătite să renunţe la SWIFT
alte articole
Instituţiile financiare din Rusia sunt pregătite să supravieţuiască fără acces la SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) – o reţea globală pentru plăţi interbancare în dolari – în cazul în care SUA şi Uniunea Europeană pun în aplicare ameninţările privind blocarea accesului, a declarat vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici.
“Cu siguranţă că este neplăcut, deoarece [blocarea accesului la SWIFT] se va dovedi a fi un obstacol pentru companii şi bănci, îngreunând activitatea [acestora]. Va fi inevitabilă utilizarea anumitor tehnologii învechite pentru transferul de informaţii şi efectuarea de calcule. Totuşi, companiile sunt pregătite, tehnic şi psihologic, pentru blocarea [accesului] pentru că această ameninţare a fost făcută în repetate rânduri”, a precizat Dvorkovici, potrivit TASS şi RT, adăugând că un astfel de pas dramatic va afecta în mod negativ corporaţiile care fac afaceri în SUA şi Europa.
“În general, deconectarea Rusiei de la SWIFT va fi un pas nebunesc al partenerilor noştri occidentali. Este evident că pentru companiile care operează în Europa şi Statele Unite va fi ceva nociv. Şi acest lucru se aplică nu doar în ceea ce priveşte închiderea serviciului”, a precizat el.
SUA şi Uniunea Europeană au ameninţat periodic că vor deconecta Rusia de la SWIFT (în ciuda obiecţiilor SWIFT). Ameninţările au fost făcute pentru prima dată în 2014, când a izbucnit conflictul armat din estul Ucrainei şi când cei doi parteneri au introdus primul set de penalităţi internaţionale împotriva Moscovei pentru presupusa implicare în criza ucraineană.
La acea vreme, sistemul de plăţi MasterCard a încetat să mai servească clienţii a şapte bănci ruseşti fără să îi avertizeze în prealabil, după ce Washingtonul a impus primul set de sancţiuni împotriva Rusiei în 2014. Ca răspuns, guvernul rus a ordonat crearea unui sistem naţional de plăţi. Cu sprijinul sistemului bancar al ţării, a fost introdusă în 2015 cartea de credit Mir, deşi nu există niciun fel de date privind rata adoptării acestei cărţi în anii care au urmat emiterii ei.
Nu ar fi pentru prima dată când SUA a ameninţat un aliat major cu blocarea accesului la sistemul bancar internaţional. Într-adevăr, este o ameninţare deseori aplicată împotriva unor naţiuni, precum Pakistanul, care va fi adăugat pe o listă cu state care sponsorizează terorismul. În cursul verii trecute, SUA chiar a ameninţat China, cel mai mare partener comercial al său, cu expulzarea din SWIFT dacă nu ia măsuri pentru a forţa Coreea de Nord să renunţe la programul de arme nucleare şi rachete balistice. În septembrie 2017, Rusia a fost de asemenea ameninţată ca va fi eliminată din SWIFT în cazul în care încalcă sancţiunile internaţionale aplicate împotriva Phenianului.
În 2017, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, i-a declarat preşedintelui Vladimir Putin că sectorul bancar rusesc dispune de toate condiţiile necesare pentru operarea creditorilor şi a sistemelor de plăţi în cazul deconectării de la SWIFT. Potrivitt autorităţii de reglementare, 90% din bancomatele din Rusia erau pregătite să accepte sistemul de plăţi Mir, o versiune internă a Visa şi MasterCard.
SWIFT a fost ţinta unui atac cibernetic – pentru care au fost învinuiţi agenţi nord-coreeni – în urma căruia s-au furat 81 milioane de dolari din contul deschis la New York Federal Reserve de către Banca Centrală a Bangladeshului. Banii au fost transferaţi în Manila şi ulterior depistaţi în Macao, de unde au dispărut. Niciun făptaş nu a fost identificat până acum.