Locul vechiului templu sfant din Ierusalim este epicentrul unui conflict

Moscheea al-Aqsa, cunoscuta de israelieni drept Templul Muntelui. Moscheea a fost contruita pe locul in care israelienii construisera Cel de-al doilea Templu, care a fost darimat acum aproximativ 2000 de ani. (GALI TIBBON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.03.2010

Construirea de locuinte in estul Ierusalimului este inca o sursa de tensiune pentru palestinieni. Dar si mai intriganta a fost re-consacrarea sinagogii de luna aceasta din estul Ierusalimului, actiune care a urmat cu ciocniri intre israelieni si palestinieni. Sinagoga, distrusa de Iordan in 1948, nu este departe de constructia numita de islamici "Sanctuarul Nobil" si "Muntele Templului" de catre israelieni. Acest loc este acela pe care regele Irod a construit Al Doilea Templu in timpul romanilor. Liderii palestinieni declara ca reconstruirea sinagogii este un semnal de alarma si prevesteste un atac asupra moscheei al-Aqsa, din apropiere, pentru a face loc construirii celui de-Al Treilea Templu.

In opinia multora, acest loc din estul Ierusalimului - sfant atat pentru islamici cat si pentru evrei - este inima conflictului.

Cupola Stancii si moscheea al-Aqsa se afla pe locul unde evreii din trecut au construit Al Doilea Templu inainte ca el sa fie distrus de romani, acum 2.000 de ani in urma. Reconstruirea recenta a sinagogii Hurva, din apropiere, a produs noi tensiuni.

"Aceasta sinagoga este doar inceputul procesului de distrugere a moscheei al-Aqsa si inlocuirea ei cu Al Treilea Templu. Din acest motiv, noi suntem de parere ca sinagoga va aduce ghinion", a afirmat seicul Taysir Tamini, un proeminent lider musulman.

Aceasta parere provine si din remarcile gruparilor absolutiste evreiesti care vor sa construiasca templul, una dintre ele fiind si o factiune mica condusa de Gershon Salomon.

In secolul al 7-lea, armatele islamice au curerit Ierusalimul. Moscheea al-Aqsa, la fel si Cupola Stancii, au fost construite pe locul acestui vechi templu. Cu toate ca Israelul a revendicat varful muntelui in 1967, a lasat structurile islamice intacte.

Astazi, batalia continua intre evreii si musulmanii moderni, care se tem ca al treilea loc sfant ca importanta al Islamului va cadea pe maini non-islamice.

Israelul neaga orice intentie de a demola moscheea si de a reconstrui acel templu. Totusi, aceasta afirmatie nu a pus capat zvonurilor si confruntarilor dintre protestatarii palestinieni si politia israelita.

Evreii se roaga conform traditiei conform careia templul trebuie sa fie reconstruit atunci cand va veni Mesia. Ei se roaga in locul cel mai sfant al iudaismului, ramasitele zidului de sustinere al templului, numit Zidul Plangerii sau Zidul Vestic. Unii dintre ei se roaga si in interiorul unor tuneluri din apropierea constructiei. Conform invataturilor evreiesti, acesta este punctul cel mai apropiat de zona in acest moment.

Liderii de virf ai evreilor nu sunt de acord cu pareri ca ale lui Salomon, care reprezinta o mica minoritate. Protestele acestei miscari - declara politia - atrag doar un numar mic de simpatizanti.

"Sinagoga din Orasul Vechi nu face nici o conexiune intre acest caz si acel vis al nostru prin care Dumnezeu va trimite intr-o buna zi templul din ceruri. Nu il vom construi noi insine", afirma Yona Metzger, un rabin sef al Israelului.

Intr-un efort de a evita orice provocari, autoritatile israeliene i-au interzis lui Salomon sa se apropie de Muntele Templului.

Fortele de securitate palestiniene din Cisiordania sunt in stare de alerta si protejeaza zona din jurul sinagogei, un semn ca si oficialii palestinieni vor sa previna transformarea acestor tensiuni intr-un razboi religios.

www.voanews.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor