"Loc misterios" într-o pădure din California: legile gravitaţiei nu se aplică. Iată de ce!
alte articole
Dacă ajungi într-un anumit colţ al pădurii din apropierea oraşului Santa Cruz, ai putea crede că ai ajuns în povestea Alice în Ţara Minunilor. Dar nu eşti într-un roman pentru copii, ci chiar într-un loc real numit "Locul Misterios", unde lucrurile nu sunt aşa cum par şi unde legea gravitaţiei pare să nu se aplice. Este un loc real, nu o poveste.
Vizitatorii din întreaga lume vin pentru a experimenta acest ciudat fenomen supranatural, pe care logica şi ştiinţa nu au reuşit să-l explice în totalitate. Odată intrat în această zonă crepusculară circulară, care se întinde pe o suprafaţă de 46 de metri în diametru, vei observa o cabană de lemn ciudată, unde oamenii au ameţeli, stări de greaţă sau au dificultăţi să meargă şi să sta în picioare. Mingile par să se rostogolească în susul dealului, scaunele stau în picioare pe pereţi şi corpurile se înclină în unghiuri imposibile fără să cadă. De fapt în anumite locuri, persoanele mici par mari, iar cele mari par mici, în funcţie de locul în care se află.
Şi curiozităţile continuă în timp ce teoriile fascinante abundă în privinţa cauzelor din spatele acestei nebunii. Unii au afirmat că e vorba de o interferenţă extraterestră, cu nave neidentificate care provoacă o forţă antigravitaţională. Alţii spun că este pur şi simplu o anomalie magnetică naturală, poate o răsturnare cuantică inexplicabilă. Există, de asemenea, cei care susţin că în pădurea din jur bântuie forţe supranaturale.
Speculaţiile fac parte din distracţia acestei atracţii turistice, iar oamenii de ştiinţă nu sunt scutiţi de acestea. În 1998, un grup de psihologi de la Universitatea California, Berkeley, a realizat un studiu care afirmă că Locul Misterios este o iluzie vizuală. Când o persoană intră în cabană, dacă aceasta se aşează pe o pantă abruptă nu poate fixa privirea pe orizont, ceea ce înseamnă că percepţia sa este distorsionată.
În plus, conform cercetătorilor, când corpul acelei persoane este poziţionat sub un anumit unghi, distorsiunea percepţiei se dublează. Profesorul de psihologie Bruce Bridgeman este de acord cu aceste teorii. Academicianul de la Universitatea California, Santa Cruz, a suspendat un pendul de tavanul cabanei şi a observat participanţii la studiu în timp ce încerca să împingă pendulul în două direcţii. Atunci când greutatea pendulului era suspendată vertical, înclinarea clădirii părea "eronată". În mod paradoxal, participanţii au depus mult mai mult efort decât era necesar pentru a împinge pendulul către ceea ce percep ei ca fiind vertical, un comportament pe care Bridgeman îl numeşte "iluzie de efort".
Unii ar putea argumenta că astfel de explicaţii raţionale strică distracţia oferită de Locul Misterios. Bridgeman nu este de acord şi susţine că "distracţia reală constă în faptul că poţi învăţa cum funcţionează mintea ta într-un mediu interesant."
Dar personalul care lucrează în acest loc afirmă că ştiinţa încă nu poate explica în primul rând cum a ajuns cabana să fie aici.
"Mulţi oameni spun: 'Oh, cabana este înclinată, ăsta e misterul'", a spus ghidul turistic Aidan Lucero. "Dar de ce e aşa? De ce nu a alunecat în josul dealului? De fiecare dată când încercăm să demontăm acest lucru, ne punem şi mai multe întrebări."
În 1939, un anume George Prather a cumpărat panta pe care se află acum cabana şi terenul din jur. Proprietarii iniţiali au fost de acord să-i vândă terenul cu condiţia să cumpere şi panta. O companie locală de cherestea l-a avertizat să nu construiască pe deal, adăugând că tot ce au încercat să aşeze acolo a alunecat în jos.
Dar în 1940, domnul Prather a construit o cabană pe deal, cu aproximativ 3 metri mai sus decât este în prezent, şi aşa cum spuseseră muncitorii care lucrau la cherestea, cabana a început să alunece. În decurs de trei luni s-a deplasat câţiva metri înainte de a se opri. Există un copac, care pare că a oprit casa să alunece mai departe, a explicat Lucero. Dar este bizar faptul că atunci când a spus asta, copacul avea doar aproximativ 55 de ani.
El a mai afirmat că "s-a oprit când a ajuns în echilibru în centrul Locului Misterios" şi că există şase demonstraţii diferite care îşi propun să dovedească vizitatorilor că locul este într-adevăr o anomalie gravitaţională. Una dintre ele implică un instrument cu bulă plasat pe o scândură de lemn, demonstrând că scândura este orizontală. Plasând o bilă de biliard pe scândură, fără excepţie, aceasta se rostogoleşte încet într-o direcţie care pare să fie în sus.
Totodată, Prather a angajat o echipă de topografi pentru a investiga terenul. Aceştia au raportat că obţineau mereu direcţii greşite ale busolei, în unele cazuri cu erori de până la 180 de grade.
"Mulţi oameni vin aici să încerce să demonteze realitatea locului", afirmă Lucero. "Am avut un cercetător de la NASA şi un inginer de la Tesla care au venit aici. Am stat acolo şi le-am răspuns la întrebări, dar nu aveam nicio explicaţie să le oferim. N-au reuşit să găsească nimic."
Locul misterios atrage peste 600.000 de vizitatori în fiecare an, ajutat de celebrele afişe galbene cu "Locul Misterios". Indiferent de motivul din spatele ciudăţeniilor lui, cei care dau peste acest loc în pădurile de lângă Santa Cruz continuă să fie inspiraţi de minunile acestui loc.