Livrări în stand-by. Pentagonul blochează un transfer de arme şi muniţii promise Ucrainei, aflate deja în Polonia

Baterii de rachete americane Patriot. (Captură Foto)
Redacţia
03.07.2025

Departamentul Apărării al Statelor Unite (DoD) a suspendat livrările unor rachete de apărare aeriană şi alte arme promise anterior Kievului, din cauza îngrijorărilor privind dimensiunea stocurilor americane, a raportat Politico, marţi, citând surse familiare cu situaţia, informează The Kyiv Independent.

Suspendarea survine într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o penurie acută de muniţie pentru apărarea aeriană, în contextul intensificării bombardamentelor ruseşti, tot mai frecvente şi mai devastatoare. În luna iunie 2025, Rusia a lansat 5.337 de drone de tip Shahed asupra Ucrainei, depăşind astfel precedentul record lunar.

Potrivit a trei surse, şeful politicii Pentagonului, Elbridge Colby, a luat decizia de a suspenda livrările de ajutor după o revizuire a stocurilor de muniţii ale SUA. Colby ar fi fost îngrijorat de scăderea rezervelor de muniţie de artilerie, rachete de apărare aeriană şi muniţii de precizie.

Printre echipamentele reţinute din livrare se numără peste douăzeci de rachete de apărare aeriană Patriot, un număr similar de sisteme Stinger, muniţie de artilerie de precizie, rachete Hellfire, drone, precum şi peste 90 de rachete aer-aer AIM, utilizate de Ucraina pe avioanele de vânătoare F-16. Potrivit Washington Post, aceste arme se aflau deja în Polonia, pregătite pentru a fi transferate Ucrainei.

Decizia a fost luată în iunie, în contextul intensificării atacurilor aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei. Ulterior, Casa Albă a confirmat această pauză în livrările de armament.

„Decizia Pentagonului a fost luată pentru a pune interesele Americii pe primul plan, în urma unei revizuiri a Departamentului Apărării privind sprijinul şi asistenţa militară oferite altor ţări din întreaga lume”, a declarat Anna Kelly, adjuncta purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, într-un comunicat transmis după publicarea articolului în Politico.

„Puterea Forţelor Armate ale Statelor Unite rămâne de necontestat – întrebaţi Iranul”, a adăugat ea.

Context

De la preluarea mandatului în ianuarie, preşedintele american Donald Trump nu a aprobat niciun pachet suplimentar de ajutor militar pentru Ucraina. Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a anunţat recent că Statele Unite vor reduce sprijinul total acordat Ucrainei în viitorul buget al apărării.

În discursul său din seara zilei de 2 iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că oficialii ucraineni şi americani lucrează la problema livrărilor de ajutor „la nivel de lucru”, inclusiv în cadrul discuţiilor privind sprijinul critic pentru apărarea aeriană.

Ministerul Apărării de la Kiev a transmis că nu a primit nicio notificare oficială privind întârzieri sau anulări de livrări, dar a solicitat consultări urgente cu oficialii americani din domeniul apărării.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al SUA, John Ginkel, avertizând că „orice ezitare” în furnizarea sprijinului militar ar putea încuraja agresiunea Rusiei.

Rusia exultă

Kremlinul a salutat decizia Washingtonului. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că „cu cât se furnizează mai puţine arme Ucrainei, cu atât se apropie sfârşitul războiului”.

La rândul său, secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi-a exprimat înţelegerea faţă de preocupările Statelor Unite privind protejarea propriilor stocuri, însă a subliniat că „Ucraina nu poate face faţă fără tot sprijinul pe care îl poate primi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor