Liviu Dragnea, la DNA în dosarul referendumului

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat, luni seară, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), şi a stat aproximativ 10 minute, declarând la ieşire că a studiat dosarul referendumului şi că este nevinovat.
Liviu Dragnea, invitat la Conferinţa Naţională Anticorupţie (Epoch Times România)
Epoch Times România
29.07.2013

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat, luni seară, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), şi a stat aproximativ 10 minute, declarând la ieşire că a studiat dosarul referendumului şi că este nevinovat.

Dragnea a putut vedea o parte din probele pe care le-au adunat procurorii în dosarul referendumului, în care este cercetat. "Sunt foarte multe declaraţii, foarte multe dosare de declaraţii, au fost audiaţi foarte mulţi oameni. (...) Am spus tot timpul ca sunt nevinovat, am organizat o campanie electorală pentru referendum şi atâta tot", a comentat vicepremierul.

În opinia sa, faptul că s-a prezentat la DNA la un an după referendumul eşuat pentru demiterea lui Traian Băsescu "nu are nicio semnificaţie", fiind vorba de o simplă "coincidenţa".

Liviu Dragnea a mai spus că i s-ar părea "firesc" ca dosarul să se încheie cu neînceperea urmăririi penale.

Vicepremierul este acuzat de procurorii DNA că ar fi pus la punct un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit procurorilor anticorupţie, Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral şi falsificarea de semnături.

Scopul acestei acţiuni ar fi fost obţinerea unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia. Pe 6 septembrie 2012, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a început urmărirea penală faţă de Liviu Dragnea.

Procurorii DNA anunţau că au început urmărirea penală faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea. Procurorii anticorupţie precizau că cele 67 de persoane ar fi luat parte la diferite activităţi legate de desfăşurarea referendumului din 29 iulie 2012.

Dintre aceste persoane, 49 au fost preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prevăzută de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În 16 iulie 2013, senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, a depus la DNA un denunţ la adresa vicepremierului Liviu Dragnea, acuzându-l de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor