Comisia Europeană prezintă raportul MCV intermediar privind România şi Bulgaria
alte articole
Comisia Europeană (CE) prezintă joi un raport verbal privind România şi Bulgaria, în cadrul procedurii Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Comisia Europeană a instituit la 1 ianuarie 2007 un Mecanism de Cooperare şi Verificare în scopul evaluării angajamentelor pe care şi le-a asumat România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al combaterii corupţiei. Comisia prezintă în mod regulat rapoarte privind progresele înregistrate în aceste domenii.
Primul raport prezentat de Comisie a fost în 27 iunie 2007, dată de la care se întocmesc rapoarte semestriale, care sunt însoţite de documente de lucru ale departamentelor Comisiei, ce conţin analize detaliate privind progresele înregistrate la fiecare obiectiv important din MCV.
CE face o evaluare a progreselor realizate de autorităţile române şi se bazează pe informaţiile prezentate de statele membre, de organizaţii internaţionale, de experţi independenţi, precum şi pe informaţii din alte surse. Comisia a întreprins mai multe întâlniri de lucru în România, rapoartele ţinând seama şi de răspunsurile pe care le-au dat oficialităţile române la chestionarea detaliată pregătită de Comisie.
În ultimul raport prezentat de CE la 30 ianuarie au fost expuse o serie de vulnerabilităţi ale României, printre care, prezenţa în Guvern a unor miniştri cu probleme penale.
Raportul MCV s-a referit la Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, care este, anchetat de DNA pentru referendumul din 29 iulie, precum şi la Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, care în momentul de faţă a fost condamnat la 5 ani cu executare în dosarul ”Transformatorul”, fapt ce a determinat demisia sa din Guvern.
Referindu-se la MCV-ul instituit României şi Bulgariei de către Comisia Europeană, Marian-Jean Marinescu, a declarat miercuri Agenţiei de presă r/News că acesta ar putea fi ridicat numai dacă oficialii de la Bucureşti vor respecta cerinţele CE pentru consolidarea statului de drept.
“Singura posibilitate de încetare a MCV este ca politicienii de la Bucureşti să respecte cerinţele CE pentru consolidarea statului de drept. Sunt convins că numai aşa se va încheia monitorizarea”, a menţionat Marian-Jean Marinescu.
Conform opiniilor europarlamentarului, MCV se poate dovedi benefic pentru ţara noastră în cazul în care se instrumentează recentele evenimentele politice de la Bucureşti, respectiv derapajele USL de la cerinţele impuse de oficialii Comisiei Europene.
“Având în vedere evenimentele politice de la Bucureşti care au arătat derapajele USL, MCV poate fi un instrument benefic pentru noi”, a subliniat Marian Jean Marinescu.
Europarlamentarul PDL a mai susţinut, în acest context, că „toate evenimentele politice de la Bucureşti care s-au desfăşurat în ultima perioadă de timp sunt monitorizate de CE şi vor fi menţionate în raportul intermediar pe MCV. Toate lucrurile care s-au petrecut la Bucureşti, cazul Fenechiu, vor afecta integrarea nostra în Schengen deoarece dau argumente statelor din UE care se împotrivesc integrării noastre şi a Bulgariei”.
Raportul care va fi prezentat joi de Comisia Europeană are caracter intermediar, raportul final urmând a fi prezentat la sfârşitul anului 2013.