Liviu Dragnea, audiat la DNA pentru fraudele de la referendum

Secretarul general al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a mers la audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a da declaraţii în dosarul legat de posibilele fraude de la referendumul de pe 29 iulie.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. (psd.ro)
Cristina Boiangiu
06.09.2012

UPDATE Dragnea a declarat, la ieşirea de la audieri, că procurorii i-au adus la cunoştinţă "nişte învinuiri" în cazul posibilelor fraude la referendum, iar el va reveni pentru a da o declaraţie.

"Ceea ce am făcut noi au făcut toate partidele şi fac tot timpul, pentru că fiecare partid are dreptul legal să primească informaţii cu ceea ce se întâmlplă de la membrii săi", a declarat Liviu Dragnea, referindu-se la faptul că a cerut preşedinţilor de la birourile electorale din Teleorman să-l ţină la curent tot timpul cu prezenţa înregistrată la vot în ziua referendumului, lucru criticat de adversarii săi politici.

Principala acuzaţie adusă este că "s-a asociat cu mii şi zeci de mii de persoane pentru a asigura la vot o prezenţă mai mare de 50% plus unu", la referendum, a spus Dragnea. "În cuvinte mai simple, eu sunt chemat la DNA, pentru că alături de milioane de români, am fost să votez la referendum. Vreau să transmit un semnal pentru toţi colegii noştri că sunt viu şi nevătămat şi vom merge înainte", a declarat Liviu Dragnea.

Lui i s-a adus la cunoştinţă învinuierea prevăzută la articolul 13 din Legea 78/2000 privind fapte de corupţie. El a precizat că nu a greşit cu nimic şi nu i s-a aplicat vreo interdicţie.

***

Secretarul general al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a mers la audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a da declaraţii în dosarul legat de posibilele fraude de la referendumul de pe 29 iulie.

"Eu am condus o campanie în mod legal, în mod corect. Şi eu am fost la vot, poate şi dumneavoastră aţi fost la vot. Doamne fereşte să nu vă cheme şi pe dumneavoastră", a spus Liviu Dragnea, la intrarea la DNA. El a precizat că va da declaraţii când va ieşi de la audieri.

Dragnea a venit la DNA însoţit de avocatul Marian Nazat şi a spus că nu ştie în ce calitate a fost citat de procurori şi nici dacă este pentru cazul privind referendumul sau în alt dosar.

Direcţia Naţională Anticorupţie a informat, în august, că se fac cercetări în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie, dar că, având în vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.

Peste 500 de sesizări de fraude electorale

Procurorii au început anchete pentru a investiga peste 500 de posibile fraude care au avut loc la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, pe 29 iulie. Codruţa Kovesi, procurorul general al României, a precizat că procurorii DNA nu au făcut niciun abuz în anchetele lor, aşa cum acuzau cei de la USL.

“Noi nu cercetăm cetăţenii pentru că au votat, nici pentru modul în care au votat, nici măcar nu sunt întrebaţi cum au votat. Procurorii nu au făcut niciun abuz, ci au dat curs plângerilor care ne-au fost adresate”, a declarat Codruţa Kovesi.

Din cele peste 500 de plângeri înregistrate, mai mult de jumătate se referă la mita electorală. “Din cele peste 500 de plângeri care ne-au fost adresate, mai multe de jumătate privesc infracţiunea de împiedicare a dreptului de vot sau au ca obiect mita electorală. Din primele investigaţii s-a stabilit că sunt persoane care au votat atât pe lista electorală permanentă, cât şi pe lista electorală suplimentară. La foarte multe persoane apare aceeaşi semnătură, apar CNP-uri dublate”, a precizat procurorul general.

Procurorii DNA au declanşat anchete în mai multe judeţe din România, printre acestea numărându-se Teleorman, Vrancea, Mehedinţi şi Giurgiu. Astfel, în judeţul Vrancea, comuna Suraia, ar fi existat cazuri de vot multiplu. Anchete au fost demarate şi în judeţele Olt şi Gorj, procurorii intrebandu-i pe localnici dacă îşi recunosc semnăturile pe listele folosite la referendum.

Responsabilii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au precizat că în cele peste 500 de dosare nu sunt cercetate persoanele care au votat şi nu este verificat modul în care cetăţenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, îi ceruse explicaţii publice procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, pentru anchetele efectuate de către procurori legate de fraudele de la referendum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor