Liviu Dragnea, audiat la DNA
alte articole
Nicolae Liviu Dragnea, secretarul general al PSD şi preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, a ajuns miercuri, în jurul orei 13.00, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul privind referendumul.
"Poate ar fi bine să vorbim în USL să ne propunem pierderea alegerilor, dacă ne propunem ca obiectiv să câştigăm, s-ar putea să fie considerate foloase necuvenite. Eu, în ziua referendumului, am stat în sediul de partid, am ieşit numai când am votat. Nu am cerut nimănui, nu am spus nimănui în timpul referendumului să facă lucruri ilegale sau incorecte", a precizat Liviu Dragnea la ieşirea din sediul DNA.
La data de 6 septembrie a fost chemat pentru prima oară la DNA, iar principala acuzaţie care i se aduce de procurori ar fi că el "s-a asociat cu mii şi zeci de mii de persoane pentru a asigura la vot o prezenţă mai mare de 50% plus unu" la referendumul din 29 iulie.
"În cuvinte mai simple, eu sunt chemat la DNA pentru că, alături de milioane de români, am fost să votez la referendum. Vreau să transmit un semnal pentru toţi colegii noştri că sunt viu şi nevătămat şi vom merge înainte", a declarat Liviu Dragnea.
Întrebat dacă acest dosar penal ar putea fi o formă de răzbunare a lui Traian Băsescu, Liviu Dragnea răspuns: "Este o certitudine asta".
"Ceea ce am făcut noi au făcut toate partidele şi fac tot timpul, pentru că fiecare partid are dreptul legal să primească informaţii cu ceea ce se întâmplă de la membrii săi", a mai precizat Dragnea.
Cât despre sistemul de raportare la partid de la secţiile de votare, Liviu Dragnea afirma că fiecare partid mare primeşte informaţii pentru numărătoare paralelă de la reprezentanţii din secţiile de votare din ţară, această activitate fiind prevăzută de lege.
Acuzaţiile DNA
DNA informează într-un comunicat de presă că procurorii au început urmărirea penală faţă de Liviu Dragnea, pentru folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.
Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.
Astfel, Dragnea ar fi iniţiat o asociere formată din numeroase persoane (preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale şi primari ai partidului), iar scopul acestei asocierii era săvârşirea de infracţiuni privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
A fost utilizat un sistem informatic complex
"În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă", anunţă DNA.
Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi, mai evidenţiază procurorii anticorupţie.