Liviu Ciulei, Ion Lucian, Emil Hossu şi Şerban Ionescu, stele de pe Aleea Celebrităţilor

Ioana Statescu
14.12.2012

Patru noi stele strălucesc, începând de vineri, pe Aleea Celebrităţilor, amplasată în Piaţa Timpului, din Capitală. Acestea a fost decernate in memoriam, pentru patru mari artişti ai scenei româneşti: Liviu Ciulei, Ion Lucian, Emil Hossu şi Şerban Ionescu.

Ceremonia de decernare a început în prezenţa foştilor colegi, a prietenilor şi a rudelor artiştilor, dar şi a publicului şi a încheiat seria evenimentelor din acest an organizate de Teatrul Metropolis, Primăria Municipiului Bucureşti şi centrul comercial Cocor.

”Această Alee a celebrităţilor, această Piaţă a Timpului este un loc care vreau să ne aducă aminte întotdeauna de marile noastre valori din domeniul teatrului şi filmului, care au reuşit, prin discreţie, prin munca lor şi prin dăruire să ne bucure atâţia ani de zile. Cum spunea maestrul Beligan, actorul este ca un sculptor în zăpadă. Odată cu dispariţia lui dispare şi opera. Din fericire trăim timpuri moderne şi există televiziune, cinematografie şi în felul acesta îi putem revedea cu drag pe cei care sunt acum pe Aleea celebrităţilor şi care, din păcate, au primit aceste stele in memoriam”, a declarat pentru Epoch Times directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu.

Prima stea dezvelită a fost cea a regizorului Liviu Ciulei. Fiul său, Thomas Ciulei a mulţumit organizatorilor pentru iniţiativă şi a atras atenţia asupra faptului că opera marelui regizor nu este în prezent accesibilă publicului.

”Sper să fie un prim pas spre a nu uita ce a făcut Liviu şi toţi ceilalţi actori care au jucat în filmele lui. Aş vrea să amintesc aici şi faptul că filmele lui Liviu Ciulei încă nu sunt restaurate şi nu sunt accesibile publicului larg. În acest sens, acesta poate să fie un început, dar ce nu vrem în niciun caz este să ne uităm la aceste stele şi să nu ştim ce au făcut aceşti oameni”, a precizat Thomas Ciulei.

Soţia actorului Ion Lucian, Paula Sorescu Lucian, a fost cea care a ajutat la dezvelirea stelei dedicate artistului.

”Regret un singur lucru: că n-a apucat să fie lângă noi. Să ştiţi că în felul lui, Ion Lucian a fost un Michelangelo modern”, a declarat soţia lui Ion Lucian, amintind de talentul artistului de a picta şi de a sculpta.

Catrinel Dumitrescu: Vă mulţumim că ne iubiţi!

Emil Hossu a fost a treia personalitate răsplătită pentru întreaga carieră cu o stea pe Walk of Fame. George Ivaşcu a prezentat momentul dedicat lui Emil Hossu, printr-un mesaj transmis de Horaţiu Mălăele, aflat la Viena:

”Gând de iarnă şi pomenire pentru Emil Hossu. Inteligent, scormonitor, ardent, cinstit, cu nasul borcănat ca al meu, cu degetele boante ca ale lui, şi totuşi frumos ca un prinţ degrabă mânios, de grabă iertător, ardelean, iubitor de vinuri lungi, de vicii minore şi excluse, citit, talentat şi informat, cu o memorie de computer, acest mare actor a fost şi cel mai bun prieten al meu. Pe el în cheamă Milu. În pragul sărbătorilor noastre, esenţial este lângă această stea de aducere aminte să salutăm trecerea acestui frumos om”.

Soţia marelui actor, Catrinel Dumitrescu, şi-a exprimat speranţa ca steaua pe care a dezvelit-o astăzi în memoria lui Emil Hossu îi va face pe oameni să revadă filmele regretatului artist.

”Probabil un trecător se va împiedica de steaua asta şi se va duce să vadă un film. Noi, din păcate, avem o meserie perisabilă şi rămânem dincolo de memoria peliculei, în memoria afectivă a oamenilor. Cred că este un lucru important. Este un moment emoţionant. Aş fi preferat să ne întâlnim pe scenă, la o premieră”, a declarat Catrinel Dumitrescu pentru Epoch Times.

La dezvelirea stelei dedicate actorului Şerban Ionescu au participat fiul şi soţia artistului. Carol Ionescu le-a cerut celor prezenţi la ceremonia din Piaţa Timpului să nu-l uite pe Şerban Ionescu, în timp ce mama sa, actriţa Magda Catone, a declarat că este fericită că evenimentul a avut loc cu ocazia sărbătorii Sfântului Filimon, ocrotitorul artiştilor.

”Mulţumesc că s-a împlinit acest lucru, în această sfântă zi, sub semnul ocrotitorului nostru, Sf. Filimon. Poate am să scriu o carte sau poate n-am să scriu. Restul e doar tăcere! Dumnezeu să-l ierte, Dumnezeu să ne ierte”, a declarat Magda Catone.

Rudele celor patru artişti au primit ”Placheta Bucureştiului”, precum şi o stea din aur, oferită de bijutierul oficial al evenimentului. Mircea Albulescu, George Mihăiţă şi Marius Stănescu au fost doar câţiva dintre prietenii celor patru artişti omagiaţi care au participat la ceremonia din Piaţa Timpului. Momentul a fost precedat de o slujbă religioasă, la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, în prezenţa a numeroase personalităţi din lumea teatrului şi filmului românesc.

Proiectul Aleea Celebrităţilor, versiunea românească a celebrului Walk of Fame de la Hollywood, a debutat în ianuarie 2011 şi include deja stelele unor mari personalităţi, printre care se numără Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Marin Moraru, Iurie Darie, Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă.

Amza Pellea şi Ştefan Iordache sunt alţi doi mari artişti români cărora le-au fost acordate postum stele pe Aleea celebrităţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor