Horaţiu Mălăele închide primul cerc al celebrităţilor din Walk of Fame-ul românesc
Horaţiu Mălăele a primit joi o stea pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) din Piaţa Timpului din Capitală. În cadrul ceremoniei marele actor a mulţumit oamenilor în stilul său inconfundabil, declarând că se simte flatat pentru “această formă subtilă, aristocratică de a fi călcat în picioare cu atâta graţie”. Decernarea stelei vine la numai o zi după ce artistul a împlinit 60 de ani.
“Deşi nu sunt primar mi-am pregătit şi eu un discurs. Iubită şi preţuită adunare, după cum vedeţi numai la noi se putea aşa ceva, stelele sunt pe pământ, România este în aer. Vă mulţumesc pentru această flatantă manifestare de simpatie care trădează o dovadă de iubire de ambele părţi. Un asemenea gest se poate face ori din dragoste, ori din ură. Un proverb islamic spune că dacă vrei să distrugi un om mai întâi trebuie să-l iubeşti. În oricare din cazuri vă rămân recunoscător pentru această formă subtilă, aristocratică de a fi călcat în picioare cu atâta graţie. Închei cu un catren: unul e pus la grătar, altul stă interimar, unul e prins cu ocaua, numai eu sunt dus cu steaua”, a afirmat Horaţiu Mălăele.
Actorul a primit şi o stea din aur, o replică a celei de pe Aleea Celebrităţilor din partea Casei de bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului. La ceremonie au fost prezenţi mai mult colegi de breaslă, precum Vladimir Găitan, Marin Morar, Florin Zamfirescu, George Ivaşcu, George Mihăiţă, Tudor Chirilă, binecunoscutul chitarist de blues A.G. Weiberger, cât şi Robert Negoiţă primarul sectorului trei.
În plus, primarul general al Capitalei i-a înmânat artistului “Placheta Bucureştiului”. În discursul său, Sorin Oprescu a scos în evidenţă faptul că Horaţiu Mălăele este un fenomen artistic complex, actor, regizor, scriitor şi caricaturist, mulţumindu-i pentru talentul său atât de admirat de public.
“Unic şi irepetabil, inconfundabilul nostru Horaţiu Mălăele este un mare artist cu totul special. Actor, regizor, caricaturist şi scriitor, el este un fenomen artistic care nu încetează să ne uimească. Este o stea care străluceşte seară de seară pe scenă, transformându-ne pe noi toţi, colegi şi spectatori în marii lui admiratori. Te rog să-mi dai voie să mă adresez direct, dragă Horaţiu şi să-ţi mulţumim că ai venit ca să ne uimeşti, să ne încânţi şi să străluceşti mereu pentru noi. Te rugăm în schimb să primeşti placheta oraşului Bucureşti şi steaua de care vorbeau colegii mei pe Aleea Celebrităţii ca semn al respectului, admiraţiei şi iubirii noastre pentru tine”, a afirmat Sorin Oprescu.
Directorul teatrului Metropolis, George Ivaşcu a declarat că se simte mândru de această profesie şi că Horaţiu Mălăele este cel care va închide primul cerc al stelelor de pe Aleea Celebrităţilor. De asemenea, actorul a precizat pentru Epoch Times că pe viitor actriţa Carmen Stănescu va primi o stea.
“Vă mulţumim că sunteţi într-un număr atât de mare astăzi când îl sărbătorim pe Horaţiu Mălăele care împlinit ieri frumoasa vârstă de 60 de ani. Nu pare dar aşa este. La mulţi ani, Horaţiu, ţi-o spunem toţi prietenii care suntem astăzi alături de tine. Iată că astăzi avem bucuria de a închide primul cerc care reprezintă stelele teatrului şi al filmului românesc. Vă promitem că vom mări cercul cu un al doilea. Nu pot fi decât mândru că fac această profesie şi ca fiind român iată că publicul românesc începe să-şi aprecieze valorile. Vor fi şi alte stele pe Aleea Celebrităţilor. Urmează doamna Carmen Stănescu şi vor urma nume mari. De obicei facem o dată facem o dată pe an o stea postumă. Restul le oferim actorilor şi regizorilor de teatru şi film care au o opera în spate care se formează în ani de zile şi asupra lor ne îndreptăm atenţia ca recunoştinţă”, a notat directorul teatrului Metropolis.
Totodată actorul George Mihăiţă a declarat scurt şi la obiect că pentru el “Horaţiu este Pasărea Măiastră a lui Brâncuşi”.
Admiratorii despre Mălăele: E o bucurie faptul că i se recunoaşte adevărata valoare
Întrebată de un reporter Epoch Times ce crede despre faptul că Horaţiu Mălăele a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, marea admiratoare a actorului a replicat că era timpul ca acesta să fie recunoscut la adevarata sa valoare.
“E o bucurie faptul că i se recunoaşte adevărata valoare. Asta apreciem. Iubim teatrul şi în mod deosebit pe Horaţiu Mălăele. L-am urmărit cât am fost în ţară în ultimul timp. În filme mai puţin l-am văzut, dar am urmărit apariţiile sale la televizor din ultima vreme. Are un umor inegalabil, este spontan şi unic. Are un stil proprie, are umor veritabil şi crează ceva care te bucură. Apreciez şi faptul că este un caricaturist de mare clasă. Are finite, subtilitate. Să fie iubit şi să fie sănătos şi să-l vedem cât mai des pe scenă. Nouă ne revine o sarcină atât de mica, să-l apreciem. Aş vrea să mai văd pe Aleea Celebrităţilor, deşi acordate postum, stelele lui Gheorghe Dinică, Toma Caragiu, Jean Constantin, Adrian Pintea. Valul acesta de talente a fost unic şi acest lucru trebuie apreciat. Nimeni nu a copiat pe nimeni. Au avut fiecare un stil aparte care te-a cucerit”, a conchis Floarea Dovlete.
De asemenea, un alt domn, mare iubitor de teatru a precizat pentru Epoch Times că Horaţiu Mălăele merita din plin să aibă o astfel de stea şi că se duce când are posibilitatea la spectacolele sale.
“Este grozav că Horaţiu Mălăele va primi o stea pe Aleea Celebrităţilor mai ales că merita de mai demult o astfel de stea. Anul acesta am văzut două spectacole cu dumnealui şi anul trecut unu - «Dineu cu proşti», «Cafeneaua» şi «Câte-n lună şi-n stele»”, a completat Dumitru Părduţ, un alt admirator al marelui actor.
Mama actorului George Ivaşcu, Ecaterina Ivaşcu Hoisan a declarat pentru publicaţia noastră că Mălăele este al doilea actor preferat, bineînţeles după fiul ei. În ceea ce priveşte tânăra generaţie de actori români, doamna Ivaşcu a precizat că ei trebuie să fie dedicaţi meseriei pentru a ajunge la nivelul mărilor nume din lumea teatrului şi filmului românesc. şi în acelaşi timp trebuie susţinuţi din punct de vedere financiar şi nu numai.
“În afară de fiul meu George Ivaşcu, Horaţiu Mălăele este al doilea. Aş dori să mai primească stea pe Aleea Celebrităţilor Carmen Stănescu şi alţi actori de vază. Tinerii actori trebuie să lupte şi să fie serioşi în ceea ce au încercat să facă. Mi se pare normal ca un actor să fie la locul lui, să-şi iubească meseria. Dacă a apucat să meargă pe această cale s-o facă cum trebuie, în aşa fel încât să nu ne facă de râs. Tinerii actori ar trebui încurajaţi, stimulaţi şi financiar şi nu numai”, a afirmat mama actorului George Ivaşcu.
Florin Zamfirescu: Horaţiu are geniu comic şi este un actor cu totul special
Prezent la ceremonia de dezvelire a stelei de pe Aleea Celebrităţilor în onoarea lui Horaţiu Mălăele, actorul Florin Zamfirescu a menţionat pentru reporterii Epoch Times că a venit cu drag la eveniment şi că a fost plăcut surprins să afle că fiul cel mare al lui Mălăele are de gând s-o ia pe urmele tatălui său.
“Eu am venit cu drag aici. Îl iubesc pe Horaţiu. Socotesc că are geniu comic şi este un actor cu totul special. Şi am mai aflat acum o tărăşenie, faptul că băiatul lui cel mare vrea să-I calce pe urme şi asta este o mare surpriză pentru mine. Eu cred din meseria transmisă din tată în fiu şi am şi dovedit-o”, a afirmat Florin Zamfirescu.
Întrebat de un jurnalist Epoch Times dacă anticipează primirea unei stele pe Aleea Celebrităţilor, actorul a precizat că asta se va întâmpla când lumea va consideră că merită acest lucru.
“Întrebarea aceasta nu trebuie să mi-o puneţi mie. Întrebarea asta mi-o pun şi eu şi răspunsul pe care mi-l dau este «când voi merita». Mi-aduc aminte de o întrebare pusă unui mare actor din epoca trecută, Ion Iancovescu. Era certat cu regimul comunist şi a fost întrebat: «maestre, de ce nu sunteţi şi dumneavoastră al poporului?». El merita acest lucru din plin. Şi el a zis « dragă, mai bine să întrebe lumea de ce nu sunt, decât să se întrebe de ce sunt»”, a conchis Florin Zamfirescu.
A.G. Weiberger: În România nu există breasla necesară pentru un Rock n’roll Hall of Fame
Binecunoscutul chitarist de blues A.G. Weiberger a specificat pentru publicaţia noastră ca în România nu există breasla muzicală necesară pentru un proiect cultural similar stelelor de pe Walk of Fame. În plus, artistul consideră că ar trebui să existe în ţara noastră mai multă organizare în lumea muzicii româneşti printr-un sindicat care să protezeje „talentele autohtone”.
“N-ar fi rău să existe un astfel de proiect şi pentru personalităţi din lumea muzicii. Un fel de România Rock n’roll Hall of Fame, dar probabil mai aşteptăm pentru că noi nu avem breasla. Actorii au breasla şi este una organizată. Iată că vocile lor se aud şi iată ce se întâmplă. E nevoie de o organizare pentru că lucrurile de la sine nu se întâmplă. Eu am încercat de patru ori să adun breasla într-o formă sindicală. Poate nu ştiţi, dar România este singurul teritoriu neprotejat din punct de vedere muzical din Europa. Dacă vin artişti străini la noi nu trebuie să ceară aprobare vreunui for care protejează talentul autohton. Spre exemplu, eu dacă mă duc la Budapesta trebuie să cer acordul sindicatului din Ungaria. Şi la urma urmei, aici avem o grămadă de situaţii când noi, talentele autohtone pierdem business pentru că vin la un preţ de dumping muzicieni din alte ţări. Suntem un teritoriu neprotejat. Nu ştiu cât o să mai dureze până se trezeşte şi se maturizează breasla, dar mai aşteptăm. Eu sunt membru în multe asociaţii de acest gen din lume, dar la mine în ţară nu există. Colegii care se ocupă de aceste lucruri ar trebui să se trezească şi să conştientizeze că pierderea acestui business taie în carne direct, pentru că nu ştiu ceilalţi, poate o duc prea bine. Eu din asta trăiesc, deci pe mine mă afectează direct prezenţa artiştilor străini, indiferent de ce nume vorbim. Ei vin şi cântă la mine în ţară, unde eu, muzicianul din România menţin interesul şi curiozitatea publicului, ca pentru ei să-şi umple stadioanele”, a notat chitaristul de blues.
Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este strategic poziţionată în centrul istoric al Capitalei, respectiv în Piaţa Timpului din vecinătatea magazinului Cocor. Acest proiect cultural a fost iniţiat în ianuarie 2012 de Teatrul Metropolis în colaborare cu Primăria Capitalei şi magazinul Cocor, care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de apreciere a valorilor culturale din România. Pe Aleea Celebrităţilor strălucesc deja stelele altor mari personalităţi ca Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Ştefan Iordache (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana-Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Stela Popescu, Radu Beligan, Mariana Mihuţ, Marin Moraru, Iurie Darie, dar şi a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti. Stelele de pe Aleea Celebrităţilor sunt alese în urma voturilor de pe site-ul Cinemagia, iar rezultatul topului este certificat de către boardul laureaţilor care au intrat deja în Walk of Fame-ul românesc. Steaua lui Horaţiu Mălăele este cea de-a nouăsprezecea, ea închizând primul cerc al actorilor onoraţi cu această distincţie.