Evoluţia conflictului din Ucraina rămâne pe prima pagină a cotidienelor spaniole

Protest anti-guvernamental în Ucraina.
Protest anti-guvernamental în Ucraina. (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)

Desfăşurarea confruntărilor din Ucraina, unde preşedintele Ianukovici a recurs la forţă, se află şi joi pe prima pagină a cotidienelor spaniole, care comentează, în plus, poziţiile asumate de UE, respectiv SUA. Publicaţiile spaniole mai scriu despre acuzaţiile fiscale ce planează asupra clubului de fotbal Barcelona, despre cum se mobilizează partidele în Catalonia pentru organizarea referendumului sau cum organizaţia separatistă bască ETA ar pregăti de fapt o farsă odată cu anunţul dezarmării.

Preşedintele ucrainean recurge la armată şi forţează un armistiţiu, scrie cotidianul El Pais, după ce Ianukovici a invocat pericolul unei lovituri de stat. În acelaşi timp, preşedintele american Barack Obama ameninţă deja cu 'consecinţe' dacă în Ucraina continuă violenţele.

Cotidianul El Mundo anunţă că Ianukovici a stabilit un armistiţiu pentru a evita 'o baie de sânge' la Kiev. După ce a mobilizat armata şi apoi a avut o reuniune cu reprezentanţii opoziţiei, preşedintele ucrainean ar fi transmis că părţile vor negocia.

Uniunea Europeană şovăie în Ucraina, semnalează la rândul său şi cotidianul catalan El Periodico. Acesta arată că, deşi Merkel şi Hollande condamnă represiunea, au apărut deja diferenţe în privinţa sancţiunilor. Publicaţia citată semnalează de asemenea că procuratura face presiuni asupra consiliului director de la Barça şi îi cere judecătorului să pună sub acuzaţie clubul de fotbal pentru înşelăciuni fiscale de 9 milioane de euro în contractul jucătorului Neymar.

Ianukovici anunţă un armistiţiu, însă întăreşte armata, observă cotidianul La Vanguardia. Cotidianul catalan scrie şi despre faptul că partidele şi alte entităţi catalane se mobilizează pentru a reuşi să organizeze referendumul pentru autodeterminare. Şeful guvernului regional, Artur Mas, dă asigurări că dialogul nu este posibil, întrucât Rajoy refuză să vorbească despre referendum, mai arată publicaţia menţionată.

Prinţul de Asturias se va întâlni cu oamenii de afaceri pentru a le sprijini 'nu'-ul spus în faţa provocărilor lui Mas, anunţă cotidianul La Razon. Acesta precizează că prinţul Felipe va profita de o călătorie oficială duminică, pe parcursul căreia se va întâlni cu şeful guvernului regional catalan, pentru a participa şi la o întâlnire cu membrii organizaţiilor patronale catalană şi madrilenă.

Organizaţia separatistă bască ETA pregăteşte o farsă cu dezarmarea, constată cotidianul ABC. Publicaţia relatează că, vineri, organizaţia teroristă va cere la Bilbao predarea armelor în schimbul impunităţii pentru crimele comise, întrucât ar solicita totodată ca guvernul spaniol să accepte 'consecinţele conflictului'. Acestea ar fi, potrivit cotidianului spaniol citat, amnistie generală pentru membrii ETA închişi sau căutaţi de autorităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe