Lituania va retrage permisele de şedere ale cetăţenilor ruşi şi bieloruşi care călătoresc frecvent în ţara de origine

Cetăţenii ruşi şi bieloruşi care locuiesc în Lituania vor avea permisele de şedere revocate dacă vor călători în Rusia sau Bielorusia de mai multe ori într-o perioadă de trei luni, a anunţat sâmbătă postul de televiziune lituanian LRT, citat de The Kyiv Independent.
Potrivit Ministerului de Interne al ţării, un total de 14.652 de cetăţeni ruşi deţin permise de şedere valabile în Lituania.
Începând cu 3 mai, cetăţenii care se întorc în Rusia şi Bielorusia trebuie să prezinte un motiv valabil documentat pentru călătoriile suplimentare în perioada de trei luni. Există excepţii şi pentru angajaţii care lucrează în transportul internaţional de marfă şi pasageri.
Parlamentul Lituaniei a adoptat pentru prima dată măsuri de restricţionare a permiselor de şedere pentru cetăţenii ruşi la scurt timp după începerea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.
Considerată una dintre cele mai probabile ţinte pentru un viitor atac al Rusiei asupra NATO sau Uniunii Europene, Lituania este din ce în ce mai îngrijorată de agresiunea rusească, de eforturile de sabotaj, precum şi de interferenţa internă din partea cetăţenilor ruşi.
Lituania se învecinează atât cu Bielorusia, cât şi cu Rusia, inclusiv pe o porţiune de 227 de kilometri de-a lungul Kaliningradului, o exclavă puternic militarizată situată între Lituania şi Polonia.
Pe 18 aprilie, Politico a raportat că Lituania va moderniza şi fortifica o a doua rută prin Suwałki Gap, o porţiune de teren strategică de-a lungul frontierei poloneze, ca răspuns la ameninţările din partea Rusiei.
De la începutul invaziei ruse pe scară largă împotriva Ucrainei în 2022, Lituania a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai Ucrainei.
Statul baltic se numără printre ţările cu cele mai mari cheltuieli pentru apărare din Europa, alocând 2,85% din PIB pentru apărare în 2024, potrivit estimărilor NATO. Vilnius intenţionează să crească această cifră la 5-6% între 2026 şi 2030.