Scurgerea unui raport Covid-19 neredactat stârneşte o controversă majoră în Germania

Fostul ministru german al Sănătăţii Jens Spahn este sub presiune din cauza achiziţionării de măşti scumpe pentru coronavirus, după ce scurgerea unui raport neredactat a provocat indignarea partidelor de opoziţie, scrie DPA.
Mai multe instituţii media au publicat sâmbătă detalii din raportul complet, iar parlamentarii au pus sub semnul întrebării motivul pentru care actuala ministră a Sănătăţii, Nina Warken, a redactat părţi din documentul publicat anterior.
Janosch Dahmen, expert în sănătate al Verzilor, a acuzat-o pe Warken că a ascuns dovezi potrivit cărora Spahn a minţit în legătură cu deciziile sale luate în plină pandemie.
Warken „a cenzurat în mod deliberat mai multe pasaje, cu scopul evident de a ascunde responsabilitatea lui Jens Spahn”, a afirmat Dahmen, acuzând blocul conservator al cancelarului Friedrich Merz că „a profitat de stat şi de contribuabili în timpul pandemiei”.
În răspunsul său, Spahn – acum liderul grupului parlamentar al alianţei dintre Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Bavaria – a afirmat că atacurile Verzilor amintesc de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD).
„Genul de zvonuri şi construcţii pe care le folosesc în prezent Verzii – am văzut astfel de metode doar la AfD”, a spus Spahn, criticând ceea ce a numit „insinuări răuvoitoare”.
„Am făcut greşeli? Da, dar am acţionat după cunoştinţele şi convingerile noastre”, a declarat fostul ministru.
Cu toate acestea, el a insistat că nu a purtat niciun fel de negocieri pentru achiziţionarea de măşti: „Acest lucru a fost făcut de departamentul specializat, de firme de avocatură”.
Pasaje din raportul nepublicat, publicat în ziarul Süddeutsche Zeitung, sugerează că Spahn a fost de fapt implicat personal în deciziile de achiziţie şi că a fost avertizat cu privire la potenţialele riscuri.
Apărarea lui Spahn a fost respinsă în totalitate de Dahmen.
La izbucnirea pandemiei, la începutul anului 2020, măştile de protecţie FFP2 erau extrem de puţine, ceea ce a determinat guvernele din întreaga lume să se grăbească să le procure.
Disputele juridice privind achiziţionarea măştilor ameninţă în continuare guvernul german, cu o potenţială răspundere de miliarde de euro.
Raportul a fost realizat de anchetatoarea specială Margaretha Sudhof, care urmează să se prezinte marţi în faţa comisiei bugetare din Bundestag, camera inferioară a parlamentului german.
Partidele de opoziţie au cerut în repetate rânduri înfiinţarea unei comisii de anchetă complete pentru a investiga conduita fostului guvern.
CDU/CSU a fost în coaliţie cu Partidul Social Democrat de centru-stânga din 2013 până în 2021, sub conducerea fostului cancelar Angela Merkel. Cele trei partide sunt din nou partenere în administraţia Merz.