Lipsa de autocritică din partea puterii ruse îi îngrijorează pe experţi (Utro)

Preşedintele Vladimir Putin a găsit o explicaţie pentru încetinirea economiei ruse, încetinire pe care a raportat-o săptămâna trecută Ministerul Dezvoltării Economice al Federaţiei Ruse.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.04.2013

Preşedintele Vladimir Putin a găsit o explicaţie pentru încetinirea economiei ruse, încetinire pe care a raportat-o săptămâna trecută Ministerul Dezvoltării Economice al Federaţiei Ruse. Potrivit lui Putin, de vină este criza mondială: aceasta capătă contururi din ce în ce mai periculoase, fapt care se răsfrânge în mod inevitabil şi asupra Rusiei. Experţii sunt foarte îngrijoraţi de afirmaţiile lui Putin, notează, marţi, cotidianul rus Utro.

'La fel a fost şi în 2008, iar acum noi asistăm la aceeaşi situaţie. Este adevărat că, spre deosebire de prietenii şi partenerii noştri din Europa, din alte regiuni ale lumii, economia rusă demonstrează totuşi viabilitate şi capacitate de creştere', a spus Vladimir Putin luni, în timpul şedinţei de lucru cu premierul Dmitri Medvedev.

Săptămâna trecută, Ministerul Dezvoltării Economice al Federaţiei Ruse a redus prognoza oficială de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) în 2013, de la 3,6% la 2,4%. De asemenea, ministrul dezvoltării economice Andrei Belousov a atenţionat că fără stimuli suplimentari economia rusă riscă să intre în recesiune deja în această toamnă.

Ritmul de creştere economică 's-a redus un pic', iar 'aceasta se răsfrânge asupra veniturilor populaţiei, salariile au devenit mai mici, chiar dacă veniturile estimate ale populaţiei rămân aproximativ la nivelul prognozat', a recunoscut Putin. În linii mari, însă, preşedintele rus consideră că anul care s-a scurs a fost unul destul de bun.

Înainte de raportul lui Dmitri Medvedev privind activitatea guvernului pe 2012, Putin a declarat: 'Sper că veţi reuşi nu doar să utilizaţi toate mecanismele exersate pentru ieşirea din criză, ci să puneţi în aplicare şi mecanisme noi, pentru a susţine acele creşteri care se remarcă în special în sectorul extracţiilor şi să le extindeţi asupra întregii economii'.

Experţii sunt îngrijoraţi de declaraţiile lui Putin, subliniază Utro. Comparaţia cu criza din 2008 este, în opinia lor, incorectă, iar încercarea de a stimula economia prin 'mecanisme exersate' ar putea constitui o greşeală grandioasă. Da, situaţia din Europa nu inspiră optimism, unele ţări din regiune sunt aproape de recesiune, iar acest lucru se răsfrânge asupra economiei mondiale în general, a cărei creştere se încetineşte. Cu toate acestea, situaţia nu este atât de critică precum în urmă cu cinci ani, iar un crah total nu se prevede.

În schimb, lipsa autocriticii la autorităţile ruse îi îngrijorează pe experţi mult mai mult. Eterna căutare a unor cauze externe şi refuzul încăpăţânat de a recunoaşte propriile erori - iată ce împinge în jos economia rusă, care are destule probleme de ordin intern. Fuga de capital, lipsa de cadre calificate, productivitatea scăzută a muncii, lipsa de reguli coerente pe piaţă, permanentele manipulări cu impozite şi majorarea poverii fiscale - toate acestea şi mulţi alţi factori nu au nicio legătură cu presiunea exercitată de conjunctura externă.

Un lucru este incontestabil: cererea mondială de resurse energetice se reduce, iar în aceste condiţii Rusia are nevoie de reforme economice reale. Însă, deocamdată în locul lor sunt propuse o suspectă accelerare a privatizării şi o revizuire în direcţia majorării a parametrilor bugetari privind preţul mediu anual la petrol. Logica este simplă: 'astăzi' acest lucru îi va oferi vistieriei statului venituri 'suplimentare' pentru îndeplinirea obligaţiilor sociale, în timpul ce 'mâine va fi mâine', conchide critic Utro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor