Angajaţi ruşi ai ambasadei germane la Moscova, în vizorul serviciilor secrete ale Kremlinului (presă)
La peste 25 de ani de la momentul în care activa ca spion la Dresda pentru KGB-ul sovietic, preşedintele rus Vladimir Putin sporeşte supravegherea asupra guvernului german, în contextul în care Kremlinul şi-a amplificat retorica anti-germană, relatează luni revista Der Spiegel, preluată de site-ul thelocal.de.
După mai mulţi ani de relaţii relativ relaxate între Rusia şi Germania, au început să apară încă o odată fisuri în prietenia lor strategică, scrie publicaţia germană.
În cel mai recent incident, serviciul secret al Kremlinului, FSB, a început să facă presiuni asupra angajaţilor ruşi ai ambasadei germane la Moscova pentru a obţine informaţii.
Săptămâna trecută, o delegaţie de parlamentari germani aflaţi în vizită la Moscova a avut parte de o primire mai mult decât rece, fiind întâmpinată cu un val de anulări de ultim moment ale întâlnirilor programate.
Mass-media din Rusia au devenit tot mai ostile în ultimele săptămâni la adresa Germaniei, scrie Der Spiegel, şi, la fel ca în alte părţi, mesajul anti-german mizează deseori pe atitudini de ură din trecut.
Spre exemplu, un post de televiziune rus de stat a comparat taxa obligatorie impusă de Germania asupra depozitelor din băncile cipriote cu operaţiunea de confiscare a averilor evreieşti în timpul nazismului.
În acelaşi timp, Alexei Puşkov, preşedintele Comisiei de politică externă din Duma rusă, a acuzat Germania că foloseşte un recent serial tv de succes pentru a minimaliza invazia lui Hitler asupra Uniunii Sovietice. Încă o dată, a spus Puşkov, germanii încearcă "să rescrie istoria".
Tensiunile au atins un nou vârf la sfârşitul lui martie, când calculatoare ale institutului conservator german Konrad-Adenauer-Stiftung din Sankt Petersburg au fost confiscate de autorităţile ruse, potrivit Der Spiegel.
Citând surse din cadrul cercurilor guvernamentale, revista scrie că, deşi Angela Merkel este nemulţumită de deteriorarea relaţiilor, ea nu îşi doreşte să rupă relaţiile cu Rusia.
Cu toate acestea, a fost evident că atmosfera nu a fost deloc prietenoasă săptămâna trecută când cancelarul german a participat la un dineu de două ore şi jumătate cu preşedintele Putin la târgul industrial de la Hanovra.