Lilian Carp: Plahotniuc doreşte să fie un Lenin ideologic pentru Republica Moldova

Candidatul la parlamentare pe circumscripţia Nisporeni, Vlad Plahotniuc - persoană care nu ocupă nicio funcţie în stat, le promite cetăţenilor majorări de salarii şi pensii, însă banii care le sunt daţi acum sub formă de pomeni electorale, le vor fi luaţi înapoi cetăţenilor înzecit, pentru că statul RM este falit, a menţionat Octavian Ţicu.
Deputatul Liberal Lilian Carp (facebook.com)
Maria Maevschi
10.01.2019

Deşi campania electorală urmează să înceapă la 24 ianuarie, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, chiar dacă nu ocupă nicio funcţie în stat, trimite scrisori semnate în nume propriu cetăţenilor în etate, cărora le promite pensii mai mari. Potrivit experţilor Transparency Internaţional Moldova acesta nu este decât un „truc de corupere electorală din banii contribuabililor”.

Potrivit Jurnal TV, o scrisoare semnată de Plahotniuc le-a fost expediată recent în redacţia de către o telespectatoare, iar mesajul adresat pensionarilor este din partea unei formaţiuni politice şi nicidecum din partea statului.

„... Vă mai anunţ că de la 1 ianuarie, pensionarii cu venituri mai mici de 1589 lei vor primi deja o pensie mai mare cu 10%. Pe lângă această majorare, din aprilie 2019, va fi făcută o nouă indexare a tuturor pensiilor ceea ce înseamnă că ele vor creşte din nou! Partidul Democrat va face tot posibilul ca să asigure pe viitor creşteri mai consistente a pensiilor dumneavoastră, pe lângă indexările deja programate...”, se arată în scrisoare semnată de şeful PD, Vlad Plahotniuc.

Cu toate că a încercat iniţial să evite orice comentariu la acest subiect, după ce a văzut scrisoarea semnată de Plahotniuc, Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu a declarat că cetăţenii pot depune contestaţii care vor fi ulterior examinate de organele competente.

„Noi am avut în Republica Moldova marea nefericire de a fi în componenţa unui imperiu unde a fost instaurată o dictatură şi în momentul în care se spunea Lenin se înţelegea partidului şi invers. Acum noi nu suntem departe, nu s-a schimbat nimic, doar că în locul lui Lenin la noi au venit tot felul de Lenini mai mici. Acum îl avem pe Plahotniuc care se doreşte a fi un Lenin ideologic pentru RM”, a declarat fostul deputat Lilian Carp în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

La rândul său, fostul ambasador în Statele Unite ale Americii, Igor Munteanu, a punctat că dacă s-ar face o competiţie internaţională la cât de inventivi sunt birocraţii în a favoriza anumite partide politice, Republica Moldova, cu siguranţă, ar fi printre primele, iar alegerile din acest an ar putea să pună capacul la toate lucrurile acestea.

În context, Munteanu a adăugat că trecând recent frontiera, la vamă se dădeau pliante cu realizările Guvernului Republicii Moldova, iar într-un ciclu electoral acest lucru se numeşte influenţarea voinţei celor care intră sau ies din ţară. Totodată, expertul a ţinut să specifice că marea majoritate a instituţiilor reglementate de stat participă foarte febril la ceea ce se numeşte campania electorală, întrucât aceasta s-a început cu mult timp înainte, folosindu-se banii din bugetul public dar transmişi către public sub formă de pomeni electorale.

De aceeaşi părere este şi istoricul Octavian Ţicu, potrivit căruia, acesta nu este un prin caz de acest fel în Republica Moldova, „la noi acest lucru se întâmplă constant, pentru că RM este un stat în care guvernarea şi partidele de guvernare în general se identifica cu statul”.

Mai mult decât atât, istoricul a menţionat că acum oamenii trebuie să ştie că statul Republica Moldova este falit, iar resurse pentru majorările promise de liderul PD pur şi simplu nu există. După alegeri, Moldova ar putea ajunge într-o ipostază în care unica sursă pe care Partidul Democrat îşi va putea clădi guvernarea va fi cetăţeanul simplu, iar banii care le sunt daţi acum sub formă de pomeni electorale, le vor fi luaţi înapoi cetăţenilor înzecit, pentru ca ei nu au de unde să mulgă.

„Bani europeni nu vor veni pentru că e clar din start că alegerilor nu vor fi corecte. În mare parte se va încerca fraudarea şi chiar deturnarea lor. Prin urmare trebuie să decidem foarte clar dacă avem această forţă interioară ca la 24 februarie să schimbăm acest context politic pentru a oferi posibilitatea unei inversări din toate punctele de vedere pentru noi, inclusiv a finanţării externe fără de care Republica Moldova nu va supravieţui”, a conchis Octavian Ţicu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor