Ion Terguţă: Procurorul general nu poate veni în Parlament. Nu are permisiunea

Refuzul procurorului general şi a şefului Centrului Naţional Anticorupţie de a prezenta un raport în faţa legislatorilor privind investigarea furtului miliardului este privit ca o încercare de a muşamaliza acest caz.
Ion Terguţă, purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal Democrat din Moldova (facebook.com / Ion Terguţă)
Maria Maevschi
05.10.2018

După ce săptămâna trecută 52 deputaţi moldoveni au votat audierea în plenul Parlamentului a şefilor instituţiilor statului direct responsabile de devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova şi investigarea acestor fapte, iar aceştia au refuzat să vină, unii dintre parlamentarii care au votat consideră că totul nu este decât un teatru.

În opinia deputatului liberal Lilian Carp, bazele acestui teatru au fost puse de către membrii Partidului Popular European din Moldova (PPEM) care, aflându-se la cheremul majorităţii parlamentare conduse de Partidul Democrat, au votat pentru audierea procurorului general, a procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie, guvernatorului Băncii Naţionale şi directorului Centrului Naţional Anticorupţie. Mai mult decât atât, Carp consideră că aceasta ar fi putut fi „o greşeală tehnică, sau nu au înţeles bine semnele care li s-au făcut”.

„Am luptat 3-4 ani pentru a organiza aceste audieri în Parlament, însă „băieţii” au hotărât că, chiar dacă au fost găsite voturile necesare, întotdeauna va exista formula magică prin care ei vor spune că este legea care merge pentru ei, dar nu şi pentru noi chiar dacă vom dori să aflăm anumite informaţii”.

„Vedem cifrele pe care le înaintează fruntaşii PD-ului. Pe de o parte avem 90 la sută dintre cei care au furat sunt „hoţi oneşti”, pe de altă parte 90 la sută din bani ar fi fost găsiţi. E foarte clar că se încearcă muşamalizarea cazului delapidării banilor din sistemul bancar. Acum lucrurile devin tot mai evidente de unde cresc picioarele”, a declarat Lilian Carp în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV 8.

În context, acesta a ţinut să explice că s-a dorit audierea şefilor instituţiilor responsabile, Eduard Harunjen şi Bogdan Zumbreanu, după ce mai mulţi deputaţi PD au declarat că banii vor fi recuperaţi, însă, ulterior au pus această recuperare pe umerii cetăţenilor, îndatorându-i pentru 25 ani. „Vedem că PD practic aruncă un blef când merge în faţa unor autorităţi internaţionale, dar de fapt muşamalizează această hoţie care s-a făcut”.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM) Ion Terguţă a menţionat, în mod ironic, că PD va recupera miliardul, explicând ulterior că acest lucru se va întâmpla după votarea anumitor legi comode doar pentru ei, cum ar fi „cetăţenia prin investiţii”, privatizarea AIR-Moldova. „Acesta este un furt în plină zi, dar aceştia sunt banii care se întorc înapoi”.

„De ce nu a vrut procurorul să vină să discute despre aceste lucruri? Dânsul nu are permisiunea să facă acest lucru. Şi nu a venit nici CNA-ul”, a punctat Terguţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor