Liderul grupului PPE din PE, Joseph Daul, îi cere lui Rutte să condamne în termeni clari site-ul PVV

Epoch Times România
13.03.2012

Liderul grupului PPE din PE, Joseph Daul, a cerut premierului olandez Mark Rutte să condamne în termeni clari iniţiativa formaţiunii de extremă-dreapta PVV de a lansa un site antiimigraţie.

Parlamentul European dezbate marţi rezoluţia privind site-ul olandez antiimigraţie, în absenţa premierului Mark Rutte, reţinut acasă de negocieri privind viitoare măsuri de austeritate.

"În această după-amiază (marţi - n.r.) este vorba despre rasism şi discriminare. Acestea sunt chestiuni importante, însă, în mod clar, nu suficient de importante pentru ca premierul olandez să vină şi să dezbată cu noi. Deşi dezbaterea de astăzi are loc din cauza unui partener din majoritatea sa parlamentară. Regret în special faptul că premierul nu condamnă un site care este rasist şi fals", a subliniat Daul, care conduce dezbaterea din PE.

El s-a declarat dezamăgit de pasivitatea autorităţilor olandeze, care au permis un site ce instigă la ură, face imigranţii vulnerabili în faţa unor posibile acte de violenţă şi nu reflectă adevărul în legătură cu datele economice.

"Nu poate fi negat faptul că, în ultimii 20 de ani, companiile olandeze au beneficiat de economia şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est. După 1993, aceste companii au investit peste 23 de miliarde de euro în Polonia şi sunt cei mai mari investitori din România. Însă, dincolo de chestiunile economice, vreau să întreb în special acest lucru: ce mesaj speră să transmită premierul olandez prin faptul că nu condamnă site-ul PVV? Că piaţa unică ţine numai de bunuri şi servicii, dar nu şi de muncitori? Grupul PPE reiterează apelul său către premierul olandez de a condamna clar şi rapid acest site ofensator", a adăugat Daul.

"Nu trebuie să închidem ochii la problemele reale; acestea pot fi rezolvare în Olanda cu instrumentele judiciare existente. Un site insultător şi discriminatoriu nu este soluţia corectă şi ar trebui condamnat", a spus şi europarlamentarul Wim van de Camp, şeful delegaţiei olandeze din grupul PPE.

Rezoluţia europarlamentarilor români din PPE, a celor polonezi şi bulgari a fost introdusă pe agenda sesiunii de la Strasbourg a Parlamentului European la propunerea vicepreşedintelui grupului PPE, Marian-Jean-Marinescu.

Autorii rezoluţiei invită Comisia Europeană să reacţioneze şi să ia măsurile necesare pentru stoparea promovării unor atitudini ca cele exprimate pe site-ul PVV, care sunt în contradicţie flagrantă cu valorile fundamentale ale UE şi atrag atenţia asupra consecinţelor colectării de date care ar putea să promoveze în viitor o imagine deformată a realităţii, încurajând tolerarea unor acte xenofobice la nivel european, având în vedere că plângerile pot fi trimise de către cetăţenii olandezi într-un mod anonim, aceştia neputând fi traşi la răspundere.

După dezbaterile de marţi, votul final asupra rezoluţiei va fi joi.

Site-ul controversat, lansat de partidul antiimigraţie PVV condus de Geert Wilders, le cere oamenilor să reclame problemele cauzate de cetăţenii din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte criminalitatea, alcoolismul, drogurile, depozitarea gunoiului şi prostituţia. "Aveţi probleme cu oamenii din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut slujba din cauza unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", proclamă website-ul. Pagina web este ilustrată cu titluri din ziare precum "N-ar fi mai bine dacă v-aţi întoarce?" sau "Est-europenii generează tot mai multă criminalitate".

Premierul olandez, Mark Rutte, a refuzat în mai multe rânduri să condamne lansarea site-ului, spunând că nu are nicio legătură cu guvernul. Critici numeroase au survenit însă din partea mai multor ţări europeni, membri ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European.

PVV susţine cabinetul minoritar din Olanda pentru impunerea iniţiativelor economice, în schimbul unor legi mai dure privind imigraţia.

Rutte a fost invitat să ia parte la dezbatere, dar a refuzat. Potrivit Sofia Echo, premierul olandez nu poate lua parte la dezbateri, deoarece are o rundă dificilă de negocieri cu PVV privind tăieri bugetare în valoare de 9 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor