PE dezbate marţi rezoluţia privind site-ul olandez antiimigraţie, în absenţa premierului Rutte

Parlamentul European dezbate marţi rezoluţia privind site-ul olandez antiimigraţie, în absenţa premierului Mark Rutte, reţinut acasă de negocieri privind viitoare măsuri de securitate.
Parlamentul European, Strasbourg. (PATRICK HERTZOG / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.03.2012

Parlamentul European dezbate marţi rezoluţia privind site-ul olandez antiimigraţie, în absenţa premierului Mark Rutte, reţinut acasă de negocieri privind viitoare măsuri de securitate.

Rezoluţia europarlamentarilor români din PPE, a celor polonezi şi bulgari a fost introdusă pe agenda sesiunii de la Strasbourg a Parlamentului European la propunerea vicepreşedintelui grupului PPE, Marian-Jean-Marinescu.

Autorii rezoluţiei invită Comisia Europeană să reacţioneze şi să ia măsurile necesare pentru stoparea promovării unor atitudini ca cele exprimate pe site-ul PVV, care sunt în contradicţie flagrantă cu valorile fundamentale ale UE şi atrag atenţia asupra consecinţelor colectării de date care ar putea să promoveze în viitor o imagine deformată a realităţii, încurajând tolerarea unor acte xenofobice la nivel european, având în vedere că plângerile pot fi trimise de către cetăţenii olandezi într-un mod anonim, aceştia neputând fi traşi la răspundere. Totodată, europarlamentarii români, polonezi şi bulgari invită Comisia să-şi exprime o poziţie cu privire la legalitatea colectării acestor date şi cere Guvernului olandez să ia imediat toate măsurile necesare în vederea închiderii acestei pagini de internet, se arată într-un comunicat al popularilor europeni.

Rezoluţia face trimitere şi la problema Schengen, printr-un apel la Guvernului olandez să ia în considerare concluziile Consiliului European din 24 iunie 2011, care prevede că România şi Bulgaria au îndeplinit toate criteriile pentru a încheia cu succes procesul de evaluare Schengen. Având în vedere poziţia pozitivă a celorlalte state membre, europarlamentarii PPE cer reconsiderarea atitudinii Olandei în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

După dezbaterile de marţi, votul final asupra rezoluţiei va fi joi.

"Suntem îngrijoraţi de frecvenţa cu care acest site este vizitat şi completat cu informaţii personale despre imigranţii din diverse tari, inclusiv România. Este o instigare la ură care ar putea avea repercusiuni nefaste. Totodată, suntem consternaţi de pasivitatea Guvernului olandez. În această rezoluţie cerem Comisiei să reacţioneze şi să facă tot ceea ce este necesar pentru a proteja cetăţenii europeni", a afirmat europarlamentarul democrat-liberal, Marian-Jean Marinescu.

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a transmis o scrisoare preşedinţilor grupurilor politice din PE, în perspectiva dezbaterii de marţi în legătură cu iniţiativa partidului olandez PVV de creare a unui site web care să înregistreze nemulţumiriale cetăţenilor olandezi faţă de cetăţeni provenind din ţări din Europa Centrală şi de Est stabiliţi pe teritoriul Olandei, în mod deosebit polonezi, români şi bulgari.

"Acest gen de iniţiativă contravine în mod flagrant principiilor şi valorilor noastre comune europene, fiind de natură să promoveze reacţii şi comportamente discriminatorii şi xenofobe în relaţiile dintre cetăţenii UE. După cum am putut din păcate constata, agenda discriminatorie şi xenofobă, motivată de mize locale, precum cele la baza website-ului PVV, se poate repercuta în mod negativ şi nejustificat asupra unor dosare de relevanţă europeană precum asigurarea liberei circulaţii a lucrătorilor în statele membre sau extinderea spaţiului Schengen, prin aderarea României şi Bulgariei. Totodată, acest tip de comportament este de natură să creeze un precedent riscant pentrumodul în care cetăţenii europeni sunt trataţi în anumite state membre din raţiuni populiste şi discriminatorii", se arată în scrisoarea şefului diplomaţiei.

"Asemenea iniţiative nu trebuie să rămână nesancţionate într-o comunitate de valori, precum cea pe care înţelegem să o împărtăşim. Autorităţile române au reacţionat prompt, exprimându-şi ferm dezacordul cu astfel de manifestări anti-europene şi au ridicat problema atât în plan bilateral, cât şi în dialogul cu instituţiile europene. Îmi exprim încrederea deplină că PE va continua să fie un apărător ferm şi un garant al respectării valorilor europene, inclusiv prin susţinerea pe care o va acorda, în acest caz, obiectivului de sancţionare fermă a iniţiativei PVV şi de apărare a drepturilor cetăţenilor europeni", le-a mai transmis Diaconescu europarlamentarilor.

Site-ul controversat, lansat luna trecută partidul antiimigraţie PVV condus de Geert Wilders, le cere oamenilor să reclame problemele cauzate de cetăţenii din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte criminalitatea, alcoolismul, drogurile, depozitarea gunoiului şi prostituţia. "Aveţi probleme cu oamenii din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut slujba din cauza unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", proclamă website-ul. Pagina web este ilustrată cu titluri din ziare precum "N-ar fi mai bine dacă v-aţi întoarce?" sau "Est-europenii generează tot mai multă criminalitate".

Premierul olandez, Mark Rutte, a refuzat în mai multe rânduri să condamne lansarea site-ului, spunând că nu are nicio legătură cu guvernul. Critici numeroase au survenit însă din partea mai multor ţări europeni, membri ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European.

PVV susţine cabinetul minoritar din Olanda pentru impunerea iniţiativelor economice, în schimbul unor legi mai dure privind imigraţia.

Rutte a fost invitat să ia parte la dezbatere, dar a refuzat. Potrivit Sofia Echo, premierul olandez nu poate lua parte la dezbateri, deoarece are o rundă dificilă de negocieri cu PVV privind tăieri bugetare în valoare de 9 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor