Doar moartea este sigură în România: Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti critică dur guvernarea Ponta

(photos.com)

Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, a criticat dur politica guvernului Ponta, pe care l-a acuzat că este mult mai interesat să obţină venituri la buget decât de mediul de afaceri, ceea ce este descurajant pentru investitori, informează Digi24.

„Investitorii se vor gândi de două ori înainte să investească aici dacă sunt îngrijoraţi că guvernul nu acordă importanţă problemelor lor sau că se concentrează în primul rând pe obţinerea de venituri la buget, în loc să promoveze dezvoltarea sustenabilă prin reglementări favorabile investitorilor", a afirmat Butcher.

„Nimic nu e sigur în această lume, în afară de moarte şi taxe" a citat Butcher din Franklin, însă în România „nici în privinţa taxelor nimic nu e sigur”, cred oamenii de afaceri americani.

Duane Butcher şi-a ilustrat afirmaţia reamintind de aşa-numita „taxă pe stâlp”, respectiv taxa pe construcţiile speciale prin care Guvernul va impozita practic aproape tot ce e construit, de la stâlpi de electricitate până la semne de circulaţie, iazuri şi alei. Măsura adoptării acestei taxe a fost publicată în Monitorul Oficial la 15 noiembrie, la numai o zi după ce proiectul fusese postat pentru dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor.

„O zi nu este, în mod clar, suficientă pentru a permite o consultare eficientă a companiilor afectate”, a spus el.

Oficialul american a mai subliniat faptul că Guvernul nu a făcut un studiu, pentru a estima efectul noii taxe asupra companiilor, multe dintre ele deţinute de stat, sau valoarea încasărilor la buget din această taxă.

„Încurajăm Ministerul Finanţelor să se consulte cu companiile afectate înainte de a pune în aplicare taxa pe construcţiile speciale. De asemenea, încurajăm Parlamentul să se consulte cu companiile afectate atunci când dezbate ordonanţa de urgenţă, pentru a evita că această taxă să devină o pedeapsă pentru investitori”, a adăugat Bucther, într-un discurs susţinut la un eveniment al Fondului Proprietatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie