Lider al studenţilor din Tiananmen se predă comuniştilor pentru a-şi vedea părinţii bolnavi, este refuzat

Miliţie chineză în Piaţa Tiananmen, Beijing
Miliţie chineză în Piaţa Tiananmen, Beijing (Lintao Zhang / Getty Images)

Al doilea cel mai căutat lider al studenţilor participanţi la protestele pro-democraţie din 1989 din Piaţa Tiananmen a încercat luni, din nou, să se predea autorităţilor chineze, scrie Times Union.

Wu'er Kaixi a încercat să se predea autorităţilor în Hong Kong după ce zborul său a tranzitat luni prin oraşul semiautonom chinez. El a vrut ca oficialii din fosta colonie britanică să-l extrădeze în China continentală.

Wu'er a fost însoţit de un legislator pro-democraţie, Albert Ho, din Hong Kong.

Într-un post pe blogul său el a scris că vrea să se întoarcă în China pentru a-şi vedea părinţii suferinzi şi pe alţi membri ai familiei sale, pe care nu i-a mai văzut de când a fugit în exil în urmă cu 24 de ani.

"Ceea ce fac astăzi este un rezultat al actului absurd al guvernului chinez de a ordona arestarea mea, refuzându-mi în acelaşi timp permisiunea să mă întorc", a scris el, adăugând că vrea să se reunească cu rudele sale "chiar dacă reuniunea ar trebui să aibă loc în spatele unui perete de sticlă".

În 2009, i-a fost refuzată intrarea în Macao, o regiune administrativă specială a Chinei, ca şi Hong Kong.

Anul trecut, el a încercat să se predea la ambasada chineză din Washington. În 2010 el a fost arestat când a încercat să intre în ambasada chineză din Tokyo. Se pare că regimul de la Beijing pur şi simplu nu îl vrea.

Wu'er a devenit faimos după ce, în timpul protestelor de la Beijing, fiind în greva foamei, a participat la o dezbatere televizată cu premierul chinez Li Peng în timp ce era îmbrăcat în pijama.

El a fost plasat pe locul 2 pe lista întocmită de PCC pe care se aflau 21 de lideri ai studenţilor daţi în urmărire după ce armata a zdrobit protestele, omorând o mulţime de persoane. El a trăit în exil în Statele Unite şi apoi în Taiwan.

Protestul studenţilor din Tiananmen

În data de 14 aprilie 1989 în Beijing, studenţii au început să se strângă în Piaţa Tiananmen pentru a onora moartea lui Hu Yaobang, fostul secretar al Partidului Comunist Chinez (PCC) şi sufletul reformei. Studenţii au început să ceară un număr de reforme în cadrul PCC şi au primit un larg suport în Beijing şi pe cuprinsul ţării. Proteste similare s-au răspândit în alte 400 de oraşe din China.

Pe atunci secretarul militar al PCC, Deng Xiaoping, a ordonat armatei să atace studenţii cu tancuri şi mitraliere pentru a elibera piaţa. În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, regimul comunist chinez a folosit Armata de Eliberare a Poporului pentru a strivi protestele. Tancurile au ajuns în Piaţa Tiananmen şi au ucis un număr încă nedeterminat de studenţi.

Nu a fost posibilă stabilirea exactă a celor ucişi. Se crede că au murit mii de oameni în Piaţa Tiananmen şi în cartierele învecinate ale Beijingului.

Deşi există dovezi fotografice şi filme care dovedesc crimele, poziţia oficială a PCC a fost aceea că niciun student nu a murit şi mai degrabă că unii studenţi au atacat şi ucis câţiva soldaţi. PCC şi-a revizuit mai târziu poziţia, recunoscând că s-ar putea ca 200-300 de studenţi să fi fost ucişi, însă refuză şi azi să permită orice dezbateri despre masacru.