Libia: Şase luni fără Gaddafi, şase luni de haos
alte articole
Deşi a trecut jumătate de an de când rebelii l-au ucis pe dictator, Libia se confruntă cu un viitor incert. Prin eliminarea fizică a lui Moammar Gaddafi, de la care s-au împlinit şase luni la 20 aprilie, mii de libieni şi-au văzut îndeplinit visul de a se răzbuna pentru cele patru decenii de dictatură feroce, notează luni ziarul ABC.
Cei care s-au răzbunat cu vârf şi îndesat au fost acei rebeli care l-au capturat şi l-au linşat până a moarte pe Gaddafi în afara oraşului Sirte. Însă dispariţia lui fizică - autorităţile noii Libii nu au anunţat încă în ce loc al deşertului au îngropat rămăşiţele sale pământeşti - a împiedicat din primul moment orice posibilitate de a-l judeca pe principalul responsabil a mii de morţii, dispariţii şi abuzuri de orice fel, comise de la venirea sa la putere în 1969.
Singurul Gaddafi care a fost arestat în Libia este Seif El Islam, fiul menit să-i succeadă dictatorului în fruntea regimului. El se află închis, din noiembrie anul trecut, de facţiunea rebelă din Zintán, la sud-vest de Tripoli, una din numeroasele miliţii care campează de-a lungul şi de-a latul acestei ţări maghrebiene.
Această situaţie este suficientă pentru a ilustra poziţia slabă a guvernului de tranziţie, care nu se supune cererilor Curţii Penale Internaţionale de la Haga, de a-l preda pe fiul dictatorului pentru a fi judecat.
Justiţia libiană nu este pregătită să desfăşoare procese pentru crimele comise de regim, este de părere Amnesty International. În faţa acestei conjuncturi, 'Curtea Penală Internaţională este cel mai bun loc pentru a-l judeca pe Seif El Islam Gaddafi', a declarat Ann Harrison, directoare adjunct a acestei instituţii, într-un interviu acordat ziarului spaniol.
Ţara maghrebiană rămâne prin urmare o uriaşă necunoscută de peste 1,75 milioane de kilometri pătraţi. Noile autorităţi sunt copleşite de existenţa acestor miliţii rămase moştenire de la războiul civil de anul trecut şi de certurile tribale şi politice.
Între timp, forţele islamiste iau poziţie în încercarea de a reedita victoriile electorale ale fraţilor vecini din Tunisia, Egipt sau Maroc. Odată îngropat patriarhul, nu s-a schimbat în ultimele luni, nici situaţia altor membri ai familiei Gaddafi.
Safia, soţia sa, fiica lui Aisha şi cei doi fii Mohamed şi Hanibal sunt refugiaţi în Algeria din august anul trecut. În timp ce alt fiu, Saadi, fostul fotbalist, a găsit adăpost la guvernul Nigerului, la Niamey, în aceeaşi lună.
Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) nu a reuşit repatrierea lor. Şi nimic nu pare că se va schimba în acest sens nici în perioada următoare.