Fostul şef al serviciilor secrete din Libia va fi extrădat din Mauritania

Miercuri, Libia a susţinut că Mauritania îl va extrăda pe Abdullah al-Senussi, şeful serviciilor secrete libiene sub Moammar Gaddafi.
Şeful inteligenţei libiene, Abdullah al-Senussi, 62 de ani, în Tripoli pe 22 iunie 2011. (AFP / Getty Images)
Jack Phillips
22.03.2012

Miercuri, Libia a susţinut că Mauritania îl va extrăda pe Abdullah al-Senussi, şeful serviciilor secrete libiene sub Moammar Gaddafi.

"M-am întâlnit cu preşedintele Mauritaniei, iar acesta a fost de acord cu extrădarea lui Senussi către Libia," a declarat Mustafa Abushagur, vice-prim-ministrul Libiei, prin intermediul contului de Twitter.

Abushagur l-a vizitat în această săptămână pe preşedintele Mauritaniei, Mohamed Ould Abdel Aziz, în capitala ţării şi a spus că Senussi, un om căutat de Curtea Penală Internaţională pentru crime comise în timpul etapelor iniţiale ale revoltei din ţară de anul trecut, va fi predat în scurt timp.

După vizita de marţi, delegaţia libiană a părăsit ţara fără Senussi, dar a subliniat că el va fi trimis în ţară în curând.

"Mauritania ne-a asigurat că îl vor extrăda pe ... Senussi, dar există proceduri legale, care trebuie să fie respectate şi vom aştepta," a relatat purtătorul de cuvânt al guvernului libian, Nasser Al-Manee, pentru Reuters.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că "nu a fost stabilită nici o dată" pentru extrădare, "dar că va avea loc în curând", potrivit agenţiei de ştiri.

Guvernul francez s-ar putea lupta să obţină extrădarea lui Senussi pentru bombardarea în 1989 a unui avion în Niger, care a ucis 54 de cetăţeni francezi. Mauritania este o fostă colonie franceză şi se bazează foarte mult pe ajutorul extern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor