TPI cere Libiei să-l predea pe fiul lui Gaddafi

Tribunalul Penal Internaţional a cerut autorităţilor libiene să-l predea pe fiul dictatorului Moammar Gaddafi, dar această cerere a fost respinsă de guvernul interimar al ţării.
O imagine luată de pe o inregistrare video, lansată de Centrul Media Zintan, pe 20 noiembrie 2011 arată pe Saif al-Islam Gaddafi (AFP / Getty Images)
Jack Phillips
06.04.2012

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) cu sediul la Haga a cerut autorităţilor libiene să-l predea pe Saif al-Islam Gaddafi, fiul dictatorului Moammar Gaddafi, dar această cerere a fost respinsă de guvernul interimar al ţării.

TPI "îşi reiterează solicitarea ca Libia să decidă în favoarea cererii şi să-l predea imediat (pe Seif al-Islam)instanţei de judecată", a relatat AFP.

Amnesty Internaţional a solicitat joi autorităţilor din Libia să-l predea pe Gaddafi.

"Libia trebuie să acţioneze conform deciziei TPI şi să-l predea pe Saif al-Islam al-Gaddafi fără întârziere. Un proces nedrept, în faţa unui tribunal libian care l-ar putea condamna la moarte, nu este o modalitate de a garanta justiţia şi responsabilitatea", a afirmat Marek Marczynski, şeful Echipei Internaţionale de Justiţie a Amnesty Internaţional, într-o declaraţie.

Guvernul libian actual nu are un sistem judiciar funcţional, iar Gaddafi ar trebui judecat în Olanda, a susţinut grupul pentru drepturi.

De când a fost capturat, în noiembrie anul trecut, el a fost ţinut într-o relativă izolare, într-o locaţie secretă din Zintan, şi nu are acces la un avocat, a adăugat Amnesty.

Un purtător de cuvânt al guvernului libian, Nasser Al-Manee, a declarat pentru Reuters că "Ministerul de Justiţie a anunţat că pregătirile închisorii centrale au fost finalizate. Ele sunt gata pentru procesul lui Saif al-Islam, care va avea loc în curând."

El a spus că, odată ce o închisoare specială este construită, autorităţile libiene îl vor muta pe Gaddafi acolo pentru a fi judecat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor