Libertatea Internetului, pe ducă - Google acuză creşterea dramatică a numărului de cereri de cenzură guvernamentală

Au existat aproape 21000 de cereri făcute către Google de guvernele lumii pentru a accesa - şi a şterge - datele utilizatorilor care folosesc serviciile sale, o creştere dramatică în ultimii ani, a declarat compania în raportul său anual privind transparenţa, marţi.
O femeie accessând site-ul YouTube în Taipei (Patrick Lin / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
14.11.2012

Au existat aproape 21.000 de cereri făcute către Google de guvernele lumii pentru a accesa - şi a şterge - datele utilizatorilor care folosesc serviciile sale, o creştere dramatică în ultimii ani, a declarat compania în raportul său anual privind transparenţa, marţi.

Reprezentanţi ai Google au afirmat că supravegherea guvernamentală a Internetului a crescut în mod constant de când compania a început să publice rapoarte cu privire la aceasta. În total, au existat 20.938 de solicitări din partea guvernelor din întreaga lume în legătură cu informaţiile privind 34.614 conturi, a susţinut acesta.

Între 2009 şi 2011, numărul de cereri pentru a elimina conţinut de pe paginile Google a rămas constant, iar apoi, în prima jumătate a anului 2012, numărul a crescut vertiginos.

"În prima jumătate a anului 2012, au existat 1.791 de cereri de la oficiali guvernamentali din întreaga lume pentru a elimina 17746 de conţinuturi", a spus Google. În aceeaşi perioadă a anului trecut, între ianuarie şi iunie, au existat doar 949 de astfel de cereri.

În topul listei cu cereri privind datele utilizatorilor a fost de Statele Unite, cu aproape 8.000 de astfel de incidente, a declarat compania. Statele Unite ale Americii are de departe cei mai mulţi utilizatori Google. India, Brazilia, Franţa, Germania şi Regatul Unit a avut fiecare între 1.400 şi 2400 cereri.

Compania a afirmat: "Credem că este important să atragem atenţia asupra modului în care acţiunile guvernamentale i-ar putea afecta pe utilizatorii noştri", pentru că înainte ca Raportul de Transparenţă să fie lansat acum doi ani, "nu existau prea multe date despre modul în care guvernele împiedică uneori fluxul liber de informaţii pe Web."

Multe servicii Google din China, care are cei mai mulţi utilizatori de Internet din lume, sunt blocate sau cenzurate puternic.

Google a subliniat că informaţiile pe care le-a prezentat în raport sunt pur si simplu "o parte izolată care arată modul în care guvernele interacţionează cu Internetul, deoarece pentru cea mai mare parte nu ştim ce cereri sunt făcute către alte companii de tehnologii şi telecomunicaţii."

"Speranţa noastră este că, în timp, mai multe date să stârnească o dezbatere publică cu privire la modul în care putem păstra cel mai bine internetul liber şi deschis", a declarat Google.

S-a înregistrat o creştere meteorică în numărul de cereri trimise de guvernul turc anul trecut şi anul acesta. Google a remarcat o creştere de 1013 la sută a cererilor din Turcia, în ultima perioadă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor