Internauţi chinezi ironizează Raportul Partidului Comunist

Un poliţist chinez în afara Salii Mare a Poporului din Beijing pe 8 noiembrie, la sesiunea de deschidere a celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Reuniunea a adus o creştere accentuată a securităţii în Beijing
Un poliţist chinez în afara Salii Mare a Poporului din Beijing pe 8 noiembrie, la sesiunea de deschidere a celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Reuniunea a adus o creştere accentuată a securităţii în Beijing (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

Pe 8 noiembrie, cu ocazia ceremoniei de deschidere a celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC), Beijingul era înţesat de poliţie şi de forţe militare de securitate. Inginerii militari au verificat să nu fie mine de teren în peluza din faţa Marii Săli a Poporului din partea de vest a Pieţei Tiananmen. 1,4 milioane de voluntari s-au adăugat forţelor de securitate.

Şeful partidului, Hu Jintao, a emis un raport în numele celui de-al XVII-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), care a declanşat o discuţie aprinsă pe Internet despre schimbarea conducerii din partid.

Ideea esenţială a raportului a fost că partidul "nu va lua nici vechea cale de promovare a unei ţări închise într-un mod rigid şi doctrinar, dar nu va lua nici calea greşită de transformare a Chinei într-un stat capitalist", a raportat revista Southern Metropolis Weekly.

Aceasta a generat o rafală de răspunsuri sceptice pe internet.

Mang Fu din Shanghai scria că el consideră că regimul chinez merge pe un drum cu sens unic.

Un internaut numit "Pinguinul Obosit" din provincia Guangdong a precizat: "Probabil… nici nu există vreo modalitate să meargă". O persoană din Shanghai a scris: "S-au pierdut".

Nikko din oraşul Huizhou City, provincia Guangdong, a menţionat: "Bucurându-mă de timpul rămas", făcând astfel aluzie la faptul că sfârşitul dominaţiei PCC este iminentă.

Yan Muchen din oraşul Hangzhou, provincia Zhejiang a scris că luptele politice interne din cadrul conducerii de vârf a PCC a condus la un impas. "Balanţa puterii dintre facţiunile decizionale şi cele de descentralizare a autorităţii au împiedicat paşi înainte sau înapoi".

"Sac de grâu de câmp" din oraşul Yulin, provincia Shaanxi, a remarcat: "Se referă la a merge sus la cer sau jos pe Pământ?"

Fang Ming, un ofiţer de poliţie din oraşul Shenzhen, provincia Guangdong, a răspuns: "Ce drum ar trebui luat? În mod sigur, aceasta nu este o cale obişnuită".

Tong Chaoping, un avocat din Beijing, a precizat: "În timp ce ai fost pe acelaşi drum [PCC] timp de 10 ani, era clar pentru toată lumea încotro mergi".

Un avocat pe nume Wang Jiwu a scris: "Nu vrei să renunţi de bunăvoie înainte să intri într-o fundătură?"

În oraşul Jiaxing din provincia Zhejiang, "Tâmplarul 2010" a notat: "E clar că n-au decât un singur gând."

Liu Hui din Beijing a scris că regimul a luat-o pe o cale malefică.

Fu Xiaoduo, un chinez imigrant din Canada, a declarat: "Nimic nu este mai rău decât partidul vostru politic (PCC)".

Scriitori de la Şcoala de Partid, o instituţie de învăţământ superior de formare a oficialilor comunişti, au publicat articolele ce susţineau că raportul lui Hu de la cel de-al XVIII-lea Congres a transmis o nouă şi o mai bună înţelegere a socialismului cu caracteristici chinezeşti.

Între timp, viaţa de zi cu zi din Beijing a fost adaptată găzduirii Congresului.

Copiii din Beijing nu au putut merge la ora de educaţie fizică, sălile de sport au fost închise, concertele mari şi spectacole de teatru au fost anulate, cuţitele nu au mai fost scoase la vânzare în magazine şi bărcile nu s-au mai deplasat în unele locaţii turistice din Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe