Liberalii vor cere OUG pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Biroul Politic Naţional al PNL a decis să-i ceară premierului Cioloş adoptarea unei OUG care să reglementeze alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aşa cum a cerut "Strada."
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Liberalii îi vor propune premierului Cioloş să ia în considerare adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care să se revină la alegerea primarilor în două tururi de alegeri.

"Al doilea lucru pe care l-am decis, astăzi, este cel legat de alegerile locale în două tururi de scrutin. Cred că este cel mai important proces pentru comunităţile locale şi este primul scrutin după manifestaţiile cetăţenilor, de la finalul anului trecut. Una din revendicările concrete pe care aceştia le-au avut a fost revenirea la un proces electoral bazat pe două tururi de alegeri. Este o idee pe care am susţinut-o fără rezerve. (...) Am avut un proiect de lege în acest sens care şi acum se află în comisia de cod electoral. Din păcate, trebuie să mărturisesc şi eu, şi colegii mei că nu am avut numărul suficient de parlamentari pentru a urni acest proiect în Parlamentul României", a declarat Gorghiu, adăugând că marele adversar al acestui proiect este PSD-ul.

Copreşedintele PNL a mai adăugat că, în prezent, singura variantă realistă pentru a se face această schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o OUG, motiv pentru care membrii Biroului Politic Naţional au ajuns la concluzia că trebuie să îi propunem premierului Cioloş să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut.

"Am încredere că prim-ministrul va rezista oricărei presiuni pe care o va face PSD ca această OUG să nu fie adoptată. De asemenea, cred că şi primul-ministru şi Guvernul său sunt profund ataşaţi agendei cetăţeanului şi că vor răspunde exigenţelor nevoii de democraţie şi legitimitate. Sunt argumente multiple pe care agenda publică le-a impus, pe care noi le-am identificat, de la tema legitimităţii, la nevoia de competiţie, la faptul că prin două tururi de scrutin s-ar realiza înnoirea clasei politice, aşteptările publice... sunt foarte multe argumente care susţin această cauză", a adăugat Gorghiu.

Reamintim că în programul de guvernare anunţat de Cioloş cu o zi înainte de validarea miniştrilor săi de către Parlament, era inclusă revenirea "urgentă" la alegerile locale în două tururi.

O zi mai târziu, marţi dimineaţa, premierul a trimis Parlamentului o variantă "îmbunătăţită" a programului de guvernare din care lipsea promisiunea modificării legii electorale astfel încât alegerile pentru primari să se desfăşoare în două tururi. Varianta iniţială a fost respinsă atât de PSD, cât şi de PNL, relata Hotnews.

Mai amintim că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost considerată profund nedemocratică de numeroşi exponenţi ai societăţii civile care au opinat că măsura îi avantajează pe primarii în funcţie şi va conduce la baronizarea României.

Nu în ultimul rând, se ridică o problemă de legitimitate, mai exact se poate întâmpla ca un primar să fie ales cu 20-30% din voturile cetăţenilor care se prezintă la urne (şi sunt localităţi unde prezenţa la vot este de sub 50%), ajungându-se ca primarul să nu fie reprezentantul unei majorităţi a cetăţenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne