Prefecţii, "consilieri" anti-incompatibilitate pentru aleşii locali. Proiect de lege PNL

Mai mulţi parlamentari PNL au iniţiat un proiect de lege prin care declaraţiile de interese ale aleşilor locali să fie verificate de prefecturi, pentru a se evita situaţiile de incompatibilitate înaintea unor decizii ANI.
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga (Epoch Times România)

Proiectul de act normativ este în consultare publică la Camera Deputaţilor şi a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ, care-l consideră neconstituţional şi de natură a induce dificultăţi în evaluarea aleşilor locali, relatează gândul.info.

Iniţiatorii legii, 18 parlamentari PNL, printre care copreşedinţii formaţiunii, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, susţin că funcţionarea autorităţilor publice este bulversată din cauza măsurilor legale care se impun împotriva aleşilor locali găsiţi în situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese de către ANI, astfel încât se impune o modificare a legii în ideea prevenirii unor astfel de cazuri.

"Pentru evitarea acestor situaţii de incompatibilitate sau conflict de interese, este necesară completarea cadrului legal existent prin implementarea unor dispoziţii legale de prevenţie ce dispun verificarea declaraţiilor de interese depuse de aleşii locali la Instituţia Prefectului. (...) Plecând de la premisa că nimeni nu doreşte să încalce legea şi pentru a preîntâmpina situaţii de natură să afecteze funcţionarea autorităţilor publice locale, iniţiem prezenta propunere legislativă care (...) implică Instituţia Prefectului în verificarea declaraţiilor de interese depuse de aleşii locali, astfel încât, odată cu preluarea mandatului, aceştia să beneficieze de o minimă consultanţă la depunerea acestor declaraţii", se arată în expunerea de motive a proiectului iniţiat de 18 deputaţi liberali.

Astfel, proiectul de lege prevede că un al doilea exemplar al declaraţiei de interese a unui primar va fi transmis Instituţiei Prefectului, prefectul având obligaţia de a cere la Registrul Comerţului, sau alte instituţii după caz, situaţia la zi a alesului local, urmând să îl informeze pe acesta cu privire la situaţiile neconforme şi/sau posibile situaţii de incompatibilitate şi/sau conflict de interese în termen de 10 zile de la primirea declaraţiilor.

Pe de altă parte, Consiliul Legislativ aduce o serie de critici proiectului, inclusiv de neconstituţionalitate, arătând că rolul prefectului este clar stabilit în Constituţie, iar atribuţiile de "consultanţă" pe care vrea să i le atribuie PNL depăşesc limitele stabilite în Legea fundamentală. De asemenea, Consiliul Legislativ mai avertizează că din modul în care a fost redactat proiectul reiese că prefectul nu ar avea un rol de consultanţă prealabilă, ci de verificare, astfel încât prefectul ar trebui să exercite "control" asupra declaraţiilor de interese.

Ori, verificarea după depunerea declaraţiilor de interese ale aleşilor locali, pe lângă faptul că nu este compatibilă cu natura juridică a acestei instituţii, nici nu se integrează în ansamblul reglementărilor referitoare la asigurarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, susţine Consiliului Legislativ, care precizează că această atribuţie revine ANI iar includerea unei autorităţi a puterii executive (prefectul) în acest circuit ar putea duce la "dificultăţi" in procesul de evaluare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne