Aleşii locali condamnaţi definitiv la o pedeapsă privativă de libertate cu executare îşi vor pierde mandatele

Aleşii locali - consilieri judeţeni sau locali, primari sau preşedinţi de Consilii Judeţene - îşi vor pierde mandatele dacă sunt condamnaţi definitiv la o pedeapsă privativă de libertate cu executare, potrivit unui proiect de lege adoptat luni de Senat.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Semnat de 16 deputaţi din toată sfera politică, proiectul de lege a fost respins iniţial de Camera Senatului, însă a primit undă verde de la Senat, în calitate de cameră decizională, cu 85 de voturi "pentru", 5 abţineri şi 4 voturi "împotrivă".

Senatorii au decis însă să ignore amendamentele din raportul propus plenului de comisiile juridică şi de administraţie şi au mers pe varianta iniţială a legii, potrivit Mediafax.

Iniţiativa legislativă adoptată de Senat modifică articolele 9, alineatul 2, litera f) din Legea 393/2004, şi articolul 15, alineatul 3, litera e) potrivit cărora, în forma actuală, pentru funcţiile amintite, mandatul încetează de drept, înainte de expirare, "în cazul unei condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate", dar şi completarea articolului 15, alineatului 2, astfel încât încetarea mandatului de primar să se producă şi în cazul condamnării "prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-290 din Codul penal".