Liberalii vor o comisie pentru legea dării în plată

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
10.01.2016

Liberalii susţin înfiinţarea, la propunerea PNL, a unei comisii din parlamentari din toate partidele, reprezentanţi ai Guvernului şi sistemului bancar care să lucreze la o nouă formă a Legii dării în plată, astfel încât actul normativ să intre în vigoare în luna aprilie, a anunţat liderul liberal Alina Gorghiu, relatează Mediafax.

"Este momentul să facem un gest de echilibru politic şi de înţelepciune, să agreăm o comisie pe care noi o vom propune (…) o comisie din care să facă parte toţi factorii: Parlamentul, prin reprezentanţi ai tuturor partidelor politice, Guvernul şi reprezentanţii sistemului bancar. Spun acest lucru pentru că Legea dării în plată trebuie să devină realitate cât de curând. Termenul pe care eu îl văd unul cât se poate de realist este că, în luna aprilie, această iniţiativă legislativă să fie publicată în Monitorul Oficial", a afirmat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sinaia, Alina Gorghiu.

Copreşedintele PNL a mai precizat că liberalii îşi propun ca această comisie să fie înfiinţată înainte de începerea sesiunii parlamentare, pentru ca în februarie să fie terminate amendamentele propuse la actul normativ, iniţiat de liberalul Daniel Zamfir şi trimis de Preşedinţie spre reexaminare Legislativului.

Reamintim că legea dării în plată a fost iniţiată de deputatul PNL Daniel Zamfir şi adoptată pe 25 noiembrie în Parlament cu 233 de voturi "pentru", o abţinere şi un vot ''împotrivă.'' Actul normativ permite unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat.

Practic, legea prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume suplimentare de bani.

Actul normativ a stârnit nemulţumirea bancherilor care au anunţat că îi vor cere preşedintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională pe legea privind darea în plată, cu alte cuvinte, legea care permite unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat.

Pe 18 decembrie anul trecut, preşedintele Iohannis a trimis Parlamentului, vineri, spre reexaminare, Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Şeful statului nu a sesiza CCR, aşa cum şi-ar fi dorit bancherii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor