Liberalii propun ieşirea Moldovei din CSI. Dodon: La parlamentare situaţia se va schimba

Igor Dodon preşedintele R. Moldova
Igor Dodon preşedintele R. Moldova (facebook.com/dodon igor)

La Chişinău a fost înregistrat în Parlament un proiect de lege privind denunţarea Acordului de constituire a Comunităţii Statelor Independente (CSI) şi abrogarea hotărârii Parlamentului privind ratificarea acestui acord, la iniţiativa unui grup de deputaţi liberali.

Simplificând termenii, deputaţii Partidului Liberal propun ieşirea Republicii Moldova din CSI - organizaţie internaţională creată la iniţiativa Federaţiei Ruse, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, şi din care fac parte mai multe state ex-sovietice.

Deputaţii îşi motivează iniţiativa prin politica agresivă a Federaţiei Ruse faţă de Republica Moldova. Totodată, liberalii afirmă că apartenenţa la CSI „nu a favorizat în niciun fel” Republica Moldova.

"După cum s-a demonstrat, toate deciziile au fost şi sunt luate exclusiv conform intereselor Federaţiei Ruse”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

Potrivit iniţiatorilor, în absenţa calităţii de membru al CSI, relaţiile economice reciproc avantajoase dintre Moldova şi statele din componenţa CSI „vor fi promovate şi în continuare prin semnarea unor noi tratate bilaterale”.

Pe de altă parte, şeful statului, nemulţumit de propunerea Partidului Liberal condus de Mihai Ghimpu, a menţionat că deşi e în opoziţie, „Partidul Liberal foarte des făcea jocurile Partidului Democrat, de aceea noi foarte atent urmărim acest lucru. Este un proiect foarte, foarte riscant”.

În context, preşedintele Dodon a specificat că ieşirea din CSI înseamnă suspendarea tuturor acordurilor care au fost semnate până în prezent între Moldova şi Federaţia Rusă.

Dar să nu uităm că potrivit unei analize a lui Rosian Vasiloi, expert IDIS „Viitorul”, prin acţiunile petrecute chiar începând cu anul 2018, Federaţia Rusă şi-a reconfirmat poziţia de principal factor destabilizator în Republica Moldova din punct de vedere al riscurilor de securitate şi apărare.

"Chiar dacă se va merge pe votarea acestui proiect, să presupunem varianta negativă că majoritatea parlamentară votează, pentru că o astfel de decizie se ia prin hotărâre de Parlament, nu este lege, de-ar fi fost lege o blocam de două ori, dar este hotărâre de Parlament, procedura durează 12 luni din momentul aprobării. În orice caz nu va fi ieşirea din CSI până la alegerile parlamentare, situaţia se va schimba”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21.