Veaceslav Negruţă: Fracţiunea PD cea mai ”activă” din parlament în 2017

Unele iniţiative legislative ale PD înaintate în 2017 sunt cele pe care CNA le-a etichetat ca scheme de legalizare a mijloacelor de provenienţă infracţională, afirmă expertul de la Transparency International.
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruţa)
Ştefan Sârbu
19.01.2018

Legislativul Republicii Moldova a informat că pe parcursul anului 2017 potrivit bilanţului statistic, fracţiunile parlamentare au înaintat 170 de iniţiative legislative. Astfel, fracţiunea parlamentară a PDM a fost autorul celor mai multe iniţiative legislative – 79 la număr. Aceasta a fost urmată de fracţiunea PSRM care a înaintat 44 de proiecte. Câte 11 iniţiative au înregistrat deputaţii neafiliaţi şi cei din fracţiunea PLDM, 10 – fracţiunea PCRM, 9 – fracţiunea PL şi 6 iniţiative aparţin Grupului parlamentar Popular European.

Alţi subiecţi cu drept de iniţiativă legislativă au înaintat alte încă 235 de proiecte. În total, pe parcursul anului trecut, în Parlamentul moldovean au fost înregistrate 405 iniţiative legislative.

În context, expertul de la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă menţionează că fracţiunea Partidul Democrat cu 79 de iniţiative legislative ar fi devenit cea mai ”activă” din parlament însă dintre toate acestea o parte au fost "condiţii impuse de partenerii de dezvoltare" (aşa cum spuneau chiar cei din PD) şi nu sunt datorită, ci în pofida intereselor şi rezistenţei fracţiunii parlamentare a democraţilor.

”O altă parte sunt iniţiative de modificări, promovate la doar câteva luni distanţă de adoptare, la proiectele menţionate (printre ele modificările la legile din pachetul bancar, ARBI, rezoluţia bancară, depozitarul central...) care, fiind "condiţii impuse", au fost adaptate la interesele celor cu interese, prin iniţiative de modificări”, a adăugat expertul.

În opinia lui Veaceslav Negruţă, alte iniţiative ar fi acelea pe care CNA, în rapoartele sale de expertiză anticorupţi, le-a etichetat ca"scheme de legalizare a mijloacelor de provenienţă infracţională", "formă de spălătorie de bani de origine ilegală", "risc şi insiguranţă pentru moldoveni şi R. Moldova ca stat”.

”Precum şi câteva proiecte populiste, pre-electorale, fară acoperire financiară sau/şi care vor genera dezechilibre economice, financiare şi deformări competiţionale pe termen mediu şi lung. Principala dintre ele - modificarea sistemului electoral, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Mare activitate...”, a conchis Veaceslav Negruţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor