Liberalii ies la atac. "Guvernul Ponta dinamitează bugetul pentru anul 2016"

"A venit rândul FMI să atragă atenţia Guvernului Ponta asupra faptului că sacrificarea investiţiilor publice înseamnă şomaj mai mare şi încetinirea creşterii economice, că prin gesturile disperate ale PSD România este împinsă în anul 2016 în spirala politicilor prociclice" - Gheorghe Ialomiţianu
Gheorghe Ialomiţianu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
22.10.2015

Îngrijorările formulate de către preşedintele Klaus Johannis pe marginea aventurii fiscal-bugetare a Guvernului Ponta, au fost confirmate prin avertizările delegaţiei FMI privind depăşirea tuturor pragurilor de sustenabilitate în anul 2016: scăderi puternice de fiscalitate şi venituri, dublate de o creştere nesustenabilă a cheltuielilor publice structurale în următorii doi ani, a declarat joi, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu.

"Cu siguranţă că îngrijorările delegaţiei FMI conduse de către doamna Andrea Schaechter ar fi fost mult mai mari dacă ar fi avut cunoştinţă şi despre modul în care s-a parafat cea de-a doua rectificare bugetară din anul 2015, făcută pe furiş la o vilă de protocol, deşi legea obligă la transparenţă.

La marea întâlnire de taină au fost tăiate 1,6 miliarde de lei de la investiţii publice în infrastructura de transport după ce Guvernul Ponta tăiase deja 1 miliard la rectificarea din vară. Tot cu acest prilej s-a decis ca 2,5 miliarde de lei să fie distribuiţi ineficient şi netransparent către administraţiile locale conduse de primari PSD", a subliniat fostul ministru de Finanţe.

Ialomiţianu susţine că "adevărata bombă" din bugetul pentru anul 2016 o reprezintă însă cele 12 miliarde lei, adică 1,62% din PIB, credite de angajament oferite unor administraţii publice locale, "prin care PSD îşi recompensează primarii şi pregăteşte campania electorală de anul viitor."

"Dacă adăugăm această sarcină bugetară celorlalte promisiuni ale PSD pentru anul viitor, este uşor de estimat că România va depăşi ţinta de deficit ESA de 3% din PIB. Nu ar fi fost rău dacă acele credite bugetare se regăseau în finanţarea lucrărilor de infrasctructură de transport rutier, care ar fi sprijinit mediul de afaceri şi pe exportatorii din România. Din păcate, sub Victor Ponta nu se deschid autostrăzi, ci se demolează", a continuat fostul ministru.

În ceea ce priveşte vizita FMI, Ialomiţianu este de părere că nu mai reprezintă vreo noutate faptul că Guvernul Ponta nu a rezolvat absolut nici una dintre reformele structurale la care se angajase prin acordul tocmai încheiat şi anume: reforma din companiile de stat, reforma sistemului de impunere asupra exploatării resurselor naturale, creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare la peste 32% ca pondere în PIB, creşterea eficienţei utilizării banilor colectaţi la buget.

"Românii trebuie să înţeleagă că dacă aceste reforme ar fi fost implementate ar fi beneficiat de locuri de muncă bine plătite, iar creşterea economică ar fi fost una sănătoasă şi pe termen lung", a opinat deputatul PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor