Liberalii cer sesiune parlamentară extraordinară în august, pentru votul prin corespondenţă

Liberalii cer sesiune extraordinară în luna august pentru adoptarea legii votului prin corespondenţă pentru diaspora, a anunţat marţi, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, la finalul şedinţei Biroului Permanent al PNL.
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu \ Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.07.2015

Liberalii cer sesiune extraordinară în luna august pentru adoptarea legii votului prin corespondenţă pentru diaspora, a anunţat marţi, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, la finalul şedinţei Biroului Permanent al PNL, relatează Mediafax.

O sesiune extraordinară în august se impune pentru a fi suficient timp încât să se parcurgă toate etapele - inclusiv soluţionarea unor eventuale contestaţii la Curtea Constituţională - astfel încât legea să intre în vigoare cu mai mult de un an înaintea alegerilor parlamentare de la finalul lui 2016, pentru a putea produce efect, a explicat ulterior Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

"A împinge proiectul în toamnă (eventual mult în toamnă), aşa cum şi-ar dori PSD, este calea sigură pentru a îngropa votul prin corespondenţă sau, în tot cazul, pentru a-l face inaplicabil la alegerile parlamentare de anul viitor. Apelul meu şi al PNL către toţi parlamentarii este: vot prin corespondenţă cât mai rapid, sesiune parlamentară extraordinară în august.", susţine liderul PNL.

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a Biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor. În consecinţă, liberalii vor începe să strângă semnăturile necesare pentru sesiune parlamentară extraordinară în august.

Reamintim că PNL a depus un proiect de lege pentru introducerea votului prin corespondenţă şi a iniţiat şi o moţiune de cezură având în centru votul pentru diaspora. Cu toate acestea, în Comisia de Cod Electoral, acelaşi PNL a votat cot la cot cu PSD-ul pentru votul pe listă cu o circumscripţie pentru Diaspora, circumscripţie care va da 4 deputaţi şi 2 senatori, ceea ce înseamnă o subreprezentare dramatică a românilor din străinătate în Parlament. Ulterior, liberalii au revenit la "sentimente" mai bune şi au cerut dublarea numărului de aleşi care să reprezinte diaspora în Parlamentul României, propunerea fiind însă respinsă de plenul Camerei Deputaţilor la diferenţă de un vot.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor