Lucian Papici, procurorul care a instrumentat dosarul Referendumul, pleacă de la DNA

Sigla şi sediul DNA
Sigla şi sediul DNA (Epoch Times România)

Procuror şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I a DNA, Lucian Papici, cel care a instrumentat dosarul Referendumului, dosar ce i-a adus lui Liviu Dragnea o condamnare în primă instanţă, va pleca din echipa Laurei Codruţa Kovesi.

Lucian Papici îşi încetează activitatea la DNA începând cu 31 august şi urmează să revină la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, decizia fiind luată marţi de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit unor surse judiciare citate de gândul.info, hotărârea CSM a fost luată ca urmare a unei solicitări făcute de procuror. Plecarea lui Papici vine însă pe neaşteptate, în contextul în care mandatul său de şef al Serviciului pentru efectuarea urmării penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I DNA era până în noiembrie 2016.

Lucian Papici a girat toate marile dosare din România, în care au fost judecaţi oameni precum Dan Voiculescu, Gigi Becali, Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Decebal Traian Remeş, cazurile de magistraţi corupţi, poliţişti, vameşi etc.

Nu toţi apreciau însă prestaţia profesională a procurorului. Premierul Victor Ponta, de exemplu, l-a catalogat drept un procuror "băsist, morărist şi macovist" care face "dosare politice", declaraţii sancţionate de altfel de CSM.

Papici a trecut şi printr-o încercare de înlocuire din funcţie. Pe 23 septembrie 2013, Procurorul General Tiberiu Niţu prelungise delegarea lui Papici în funcţia de şef al Secţiei I din DNA cu încă trei luni, la cererea expresă a procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi. La scurt timp după ce în presă a apărut ştirea că rechizitoriul lui Dragnea a fost finalizat şi acesta va fi trimis în judecată, Niţu a revenit asupra deciziei şi l-a revocat pe Lucian Papici - la doar 7 zile de după ce îi prelungise delegarea.

Parchetul General a argumentat că încetarea delegării procurorului Lucian Papici vine ca urmare a faptului că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie. În replică, DNA a reclamat că în luarea acestei decizii nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului Direcţiei, aşa cum prevede legea.

Traian Băsescu, preşedintele de atunci, îl acuza pe premierul Victor Ponta că, de dragul lui Dragnea, s-a urcat cu picioarele pe justiţie şi i-a comandat lui Cazanciuc să îl schimbe pe Papici, iar Tiberiu Niţu a executat.

Întrebat la vremea respectivă dacă înlocuirea din funcţia de şef al Secţiei I-a DNA este o urmare a răzbunării lui Dragnea, Lucian Papici a răspuns:

"Da, aparent, aşa a rezultat în spaţiul public. De altfel, mie mi s-a transmis ceva în sensul ăsta de către împricinat, într-un mod subliminal, onctuos, pe sub mustaţă. Aflase că urma sa fiu chemat de Cazanciuc în biroul de la minister şi-mi zice: "Domnul Papici, ce părere aveţi de Robert?" (chiar aşa i-a spus lui Cazanciuc, ca să arate ce apropiaţi sunt) Eu, ca să fiu civilizat, dar şi ironic în acelaşi timp, îi răspund: "Da, e un om grozav." La care Dragnea zice: "Să ştiţi că Robert e un om care chiar se ţine de cuvânt." Ce a vrut să-mi transmită el în subtext? Că dacă o las moale, aş putea să obţin o altă funcţie. Or, eu nu pot să fac aşa ceva."

În final, pe 20 noiembrie 2013, Lucian Papici a rămas la DNA, CSM numindu-l şef al Serviciului pentru efectuarea urmării penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I. Decizia a fost luată după ce Robert Cazanciuc s-a consultat cu Laura Codruţa Kovesi şi a revenit asupra propunerii de înlocuire în funcţie a procurorului.

Acum însă, procurorul Lucian Papici vrea să plece de la DNA şi să se întoarcă la parchetul de unde a venit, iar motivul este neclar pentru că nu i-a expirat încă mandatul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne