Cum va arăta scena politică în 2016 - analiză marca Lăzăroiu
alte articole
Cum va arăta scena politică în 2016? Fostul consilier prezidenţial, sociologul Sebastian Lăzăroiu, a realizat o analiză succintă la finalului căreia ajunge la concluzia că, dacă şeful social-democraţilor, Liviu Dragnea, va reuşi să schimbe radical imaginea PSD, are cele mai bune cărţi în mână, spre deosebire de liberali care nu stau aşa de bine cum poate îşi imaginează cei care nu văd dincolo de sondajele de opinie.
"În 2016 vom avea aşa. Două partide mari, sensibil egale, să zicem în jur de 30% poate fi 32-35, cam atât. Împreună ele vor lua maximum 70%. UDMR ia 4-5%, electorat constant, dar în scădere. Deci, să zicem, maximum 75% sunt alocaţi. Mai rămân de împărţit cam 25% pentru care se vor bate cel mai probabil: UNPR, PMP, M10, PNŢCD, PRM, ALDE şi alte partiduleţe, unele poate regionale", opinează Lăzăroiu.
Este însă foarte posibil să mai apară un partid care să joace cartea naţionalismului economic, euroscepticismului etc., a continuat analistul politic, care este de părere că cel mai potrivit pentru şefia acestei noi formaţiuni este nimeni altul decât premierul Victor Ponta.
"Aici, sincer, pe Ponta îl văd potrivit. Are toate datele să vină cu un asemenea discurs. Şi-l ia guru pe Ilie Şerbănescu, mai găseşte nişte figuri de tineri capabili să susţină un asemenea discurs şi treaba e gata", a adăugat Lăzăroiu.
În opinia acestuia, chestiunea stă în felul următor - va fi clar o zonă gri, să-i zicem, cu multe partide pitice, din cele enumerate care se bat pe 25%-30%, iar cel mai probabil scenariu este ca fragmentarea să fie maximă. Adică, două-trei partide trec pragul (5%) şi restul cad sub prag, iar procentele se risipesc.
Cine se va distinge din aşa-numita zonă gri?
"Ca să ieşi din acest tablou gri, îţi trebuie o identitate foarte pregnantă şi care să fie şi apetisantă. Din tot ce văd eu acum cel mai apetisant mesaj pare a fi acest naţionalism economic. E adevărat că poţi avea un personaj foarte pregnant, cum e Traian Băsescu şi, în felul ăsta, să ieşi din rând. Deci, fie ai un mesaj foarte puternic, fie ai un personaj foarte bine profilat, atunci poţi să te distingi din zona gri şi să "razi" 10-12% din jetoanele rămase pe masă. Acum, dacă ai 10-12%, fără tine niciun partid nu poate face guvernul, pentru că, dacă ai luat 10-12%, înseamnă că doar UDMR mai poate spera să intre în Parlament.
Iar cu UDMR nu se poate face majoritate, pentru că e insuficient. Cu ăia 10-12% poţi face minuni în guvern, iar, în 2019, dacă-ţi găseşti o figură charismatică, poate nu câştigi prezidenţialele, dar iei un scor care-ţi permite să decizi câştigătorul în turul doi şi deci să rămâi în guvern din 2020 până-n 2024. Dacă între timp mai pui carne pe tine, de ce nu, poţi câştiga prezidenţialele din 2024 şi să faci guvernul până în 2028. Sigur, ăsta e scenariul optimist, dar asta arată că 10-12% în 2016 reprezintă o bază de joc fantastică pentru următorul deceniu", este de părere Lăzăroiu.
Potrivit analistului politic, PSD şi PNL se tem cel mai mult de un asemenea partid şi cel mai mult se teme PNL. De ce PNL? Pentru că, dată fiind inflaţia partidelor de dreapta, e foarte posibil, susţine Lăzăroiu, să iasă pe locul doi, uşor sub PSD (asta depinde şi de Dragnea), caz în care ar sta la mâna unui partid de 10-12%. Cel mai convenabil pentru PNL este "să aibă doi parteneri disciplinaţi, să zicem UNPR şi UDMR şi eventual o rezervă mică în opoziţie şi să-i joci "cap în cap" ca să menţii majoritatea."
"Dacă PSD se hotărăşte să dea drumul la votul prin corespondenţă, atunci totul va fi şi mai spectaculos. Pentru că, cred eu, suplimentul din diaspora va mai adăuga la bazinul pe care se bat partidele mici. Votul prin corespondenţă va ajuta M10 şi PMP, dar atunci vom avea o fragmentare mai mare. Deci bătălia se va da în 2016 mai degrabă între Ponta şi Băsescu şi mai puţin între PNL şi PSD", a mai precizat analistul.
Dacă tragem linie la tot ce e scris mai sus, Lăzăroiu susţine că se poate observa că, dacă şeful interimar al social-democraţilor, Liviu Dragnea, va reuşi să schimbe radical imaginea PSD, are cele mai bune cărţi în mână (poate face majoritate şi cu partidul lui Ponta şi cu partidul lui Băsescu).
În schimb, PNL are situaţia cea mai ingrată, fiind avantajat doar de scenariul în care partidele mici fragmentează resturile. "Poate vă întrebaţi unde e Iohannis în jocul ăsta. Nicăieri", a adăugat Lăzăroiu.
"De aia nu prea mă iau după sondaje", a concluzionat acesta.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.