Dragnea, acuzat de liberali că vrea să tergiverseze adoptarea votului prin corespondenţă
alte articole
Decizia preşedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, de a-l mandata pe şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să elaboreze un set de principii care să stea la baza viitorului proiect de lege privind votul prin corespondenţă este văzută de liberali drept o nouă tentativă de tergiversare venită din partea social-democraţilor.
Purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, deputatul Ovidiu Raeţchi, susţine că "principiile" solicitate de Liviu Dragnea lui Zgonea există deja în proiectul depus de PNL în Parlament, astfel că ar fi bine să menajăm forţele intelectuale ale şefului Camerei Deputaţilor.
"În fapt, suntem martorii unui nou pretext găsit de PSD pentru a amâna votul prin corespondenţă: elaborarea unor «principii». Ţin să-i reamintesc lui Liviu Dragnea că nu doar «principiile», ci toate normele, există deja în proiectul pe care PNL l-a depus de luni bune şi pe care majoritatea parlamentară l-a ignorat. Probabil pentru ca proiectul să aibă în final semnătura PSD.
N-ar fi nicio problemă dacă ar reuşi să aplice această măsură în timp util pentru alegerile viitoare. Orice efort intelectual ar face domnul Zgonea, oricât şi-ar risipi generos agerimea, el nu poate suplini cele două luni de discuţii cu Diaspora în care am învăţat exact cum trebuie să arate votul la distanţă.", a precizat Ovidiu Raeţchi.
Liberalul a amintit că până acum, social-democraţii au deţinut şi deţin portofoliul Diasporei însă fără rezultate notabile în acest domeniu.
"Dacă era preocupat de tema Diasporei, PSD trebuia să facă încă din 2011 un lucru simplu, mai ales că a deţinut şi deţine conducerea Ministerului Românilor de Pretutindeni: să elaboreze, să negocieze, să dezbată, să voteze un proiect de lege pe această temă. Timpul este scurt şi legea trebuie adoptată cu cel puţin un an înainte de data alegerilor, pentru a putea fi aplicată, potrivit unei decizii a Comisiei de la Veneţia şi a Curţii Constituţionale.
Cunoaştem tehnicile de tergiversare din Parlament, cât şi faptul că prin bunăvoinţa PSD, un proiect de lege poate fi uitat prin sertare luni de zile, aşa cum s-a întâmplat cu respingerea legii amnistiei şi graţierii. Apoi, eventual şi atacat la CCR, doar pentru a amâna aplicarea votului prin corespondenţă pentru alegerile parlamentare din 2020 sau, în cel mai fericit caz, pentru cele prezidenţiale din 2019. Apelul nostru este clar: discutarea votului prin corespondenţă trebuie să înceapă de la proiectul depus de PNL. Suntem evident, deschişi unor discuţii cu AEP şi cu Valeriu Zgonea", a adăugat Raeţchi.
Dragnea promite adoptarea legii în timp util
În cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni la sediul PSD, Liviu Dragnea a anunţat că vrea să asigure adoptare legii votului prin corespondenţă în timp util pentru a fi aplicată la alegerile parlamentare din 2016.
"Legea votului prin corespondenţă - de prea mult timp se discută despre această lege. Poziţia PSD este foarte clară, urmărim două obiective şi anume respectarea drepturilor românilor aflaţi în afara graniţelor ţării, în special dreptul fundamental la vot, şi, pe de altă parte, securizarea votului.
În acest sens, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost mandatat să elaboreze un set de principii, sigur şi să se consulte cu ceilalţi colegi din Parlament, pe care să le înainteze Autorităţii Electorale Permanente (AEP) care, într-un timp rezonabil, să transmită partidelor politice parlamentare un proiect de lege care să cuprindă aceste principii şi, ca şi în cazul Codului Fiscal, liderii partidelor parlamentare să se întâlnească şi să ia o decizie politică pe forma finală a acestei legi", a declarat Dragnea.
Şeful PSD a precizat că au fost depuse în Parlament patru proiecte de lege cu privire la votul prin corespondenţă, două din partea puterii, două din partea opozitei, însă este de părere că "AEP nu trebuie să rămână în afara conceperii unei asemenea legi atât de importante". Astfel, social-democraţii au luat decizia de a apela la AEP pentru elaborarea unui proiect de lege potrivit pentru că vor "mult mai multă expertiză când elaborăm o asemenea lege."
"Asta este intenţia, să ne mişcăm foarte repede, ca să o spun academic. AEP trebuie să primească rapid acel set de principii, AEP trebuie să transmită într-un timp foarte rezonabil, destul de rezonabil, un proiect de lege, iar în Parlament putem să adoptăm în procedură de urgenţă o asemenea lege, în aşa fel încât ea să fie aplicabilă pentru 2016, la parlamentare. Aceasta este şi raţiunea şi de asta am şi vrut să avem această intervenţie, să avem discuţia astăzi în Biroul Permanent Naţional pentru că se discută de foarte multe luni şi există riscul ca, la alegerile parlamentarele din 2016, din nou, să nu existe această posibilitate de vot", a mai afirmat Dragnea.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.